В България ще има недостиг на качествена пшеница, обявиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари, съобщава Радио Варна.

Това се констатира в доклада на Национална служба по зърно и фуражи към Министерството на земеделието и храните за реколтата за 2010 година.

Качествената пшеница е само 5,4 % от общата реколта, т.е. около 203 000 тона. От нея ще могат да се произведат 140 000 тона брашно, което е достатъчно за направата на 280 милиона броя хляб от 700 грама.

Според статистиката средното дневно потребление на хляб у нас е 285 грама на човек.

За да бъдат осигурени 3 милиона хляба на ден качественото брашно ще стигне за 90 дни. При тази ситуация при производството на хляб трябва да се използват подобрители.