В България ще има недостиг на качествена пшеница, обявиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари, съобщава Радио Варна.
Това се констатира в доклада на Национална служба по зърно и фуражи към Министерството на земеделието и храните за реколтата за 2010 година.
Качествената пшеница е само 5,4 % от общата реколта, т.е. около 203 000 тона. От нея ще могат да се произведат 140 000 тона брашно, което е достатъчно за направата на 280 милиона броя хляб от 700 грама.
Според статистиката средното дневно потребление на хляб у нас е 285 грама на човек.
За да бъдат осигурени 3 милиона хляба на ден качественото брашно ще стигне за 90 дни. При тази ситуация при производството на хляб трябва да се използват подобрители.
ko4o
на 16.11.2010 в 13:44:29 #2Казвам ти,дъще,сещай се снахо... Цената на хляба,май а?!
niknik
на 16.11.2010 в 13:24:38 #1"Ха добро утро", както казва народа. Когато качествената пшеница заминаваше за Гърция и се товареше на корабите за други страни , нашите управници ни убеждаваха колко добра била реколтата и как високата цена била спекула и същевременно говореха колко се бил вдигнал износа. Е сега ще ядем хем скъп, хем направен от каквото има хляб.