Икономическата криза в момента не е присъда. В това е категоричен министър Емил Караниколов.

"Колелото е завъртяно. Въпросът е докъде и колко ще продължи. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора", каза в студиото на БНТ Емил Караниколов, според когото икономиката и на нашата страна и в световен мащаб не за първи път преживяват кризи и на този етап не може да се каже дали тази ще е най-голямата. Проблемът е, че не може да се каже точно колко ще продължи.

Финансовите показатели за второто тримесечие за страната ще бъдат зле и всъщност ще покажат какъв ще е мащабът на кризата и то само на един първи етап. Затова и предложените до този момент мерки и помощ от страна на държавата са само първата стъпка, увери Емил Караниколов. Той призна, че ще има сектори от икономиката, които страдат сериозно, както и ще има работодатели, които изобщо няма да се опитат и да кандидатстват по мярката 60/40.

"Като управляващи сме длъжни да разглеждаме най-лошия вариант. Най-страшно би било да умират 1000 души на ден и кризата да не премине до 6-7 месеца", обясни министърът.

Не би трябвало бизнесът да очаква обаче, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник. Не може и да се очаква държавата да плаща на всички на калпак, включително и на тези, които до този момент не са работили. "Няма такъв механизъм да можеш да помогнеш на всеки, толкова на колкото на него му се иска", отсече Караниколов и допълни:

"Сега не е момент за популизъм. Бюджетът е един. Не е моментът да раздадем целия бюджет, само защото някой се е събудил с идеята да си вдигне рейтинга", каза Караниколов.

За възстановяването на българската икономика от изключително голямо значение ще имат преди всичко външни фактори. "Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика", заяви Караниколов и обясни за свързаността на икономиките в глобален мащаб. Затова и борбата с COVID-19 трябва да се води на глобално ниво. Караниколов не изключи и вариант кризата да има ефект на бумеранг у нас.