Интерес за изграждане на мощности за преработка на нефтопродукти в България са заявили представители на Казахстан по време на официалното посещение на казахстанския премиер Даниал Ахметов и придружаващата го бизнес-делегация.

При разговора си с министъра на енергетиката и минералните ресурси на Казахстан Бактигоджа Исмухамбетов българският министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров посочи, че казахстанският бизнес проявява интерес към българските топлофикации.

Овчаров обеща още утре да бъде предоставена информация на казахстанската страна за топлофикационните дружества, които се приватизират.

Ахметов-СтанишевКазахстанският енергиен министър е заявил готовност за участие в проекта Бургас-Александрополис и за обезпечаване на 10 млн. тона нефт от Казахстан, които да бъдат транспортирани по трасето, съобщи Овчаров.

Още утре казахстанският министър на енергетиката и минералните ресурси заминава за Москва, където тези въпроси ще бъдат обсъдени.
Според казахстанската страна Русия ще се отнесе с разбиране към идеята им.

По време на разговора между двамата министри е бил повдигнат и въпросът за пренос на природен газ от Казахстан, както и за участието на България в разработването и получаване на природен газ от Кашаганското находище, съобщи Овчаров.

След подписването на протокол за насърчаване на инвестициите между двете страни в резиденция Бояна бе открит бизнес-форум с участието на двамата премиери.

По време на форума бе подписано споразумение между Казахстанската държавна застрахователна корпорация за застраховане на експортни кредити и инвестиции и Българската агенция за експортно застраховане.

Документът ще създаде рамката за въвеждане на нови инструменти в експортно застраховане между двете страни.

Всички участници в бизнес-форума, включително и двамата премиери видяха макет на изграждащия се в новата казахстанска столица голям комплекс, който е българска инвестиция.

Общо 72 млн. долара е стойността на комплекса, който ще бъде завършен през 2009 година и включва 5-звезден 33 етажен хотел, 27-етажен бизнес-център, които на покривите имат площадки за хеликоптери.

В подножието си хотелът и бизнес-центърът са свързани с МОЛ, а в близост до тях комплексът включва болница, жилищен блок и детска градина.

Комплексът е на българската фирма „Тера Груп".

Проектът е дело на български архитекти. Предвижда се в строителството да се използва местна работна сила, а след изграждането му да продължи да бъде управляван от българския собственик.