Казахстан в близко бъдеще ще започне преговори с България и Гърция за присъединяване към проекта за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис.

Това заяви днес министърът на енергетиката и минералните ресурси на Казахстан Бактикожа Измухамбетов, предаде БНР.

"Имаме намерение в близко време да започнем преговори с гръцката и българската страна по този проект", каза Измухамбетов.

По думите му присъединяването на Казахстан към проекта Бургас-Александруполис е свързано с разширяването на петролопровода Каспийски тръбопроводен консорциум (КТК), създаден през 1992 г. за транспортиране на казахстански и руски петрол до терминала на Черно море.

"Първата причина за разширяването на мощностите на КТК е свързана с факта, че постъпването на допълнителни 40 млн. тона годишно петрол на Черно море ще създаде големи проблеми и може да повлияе върху транспортирането на руски петрол през Босфора. В тази връзка руската страна ни предложи да участваме в проекта Бургас-Александруполис", поясни Измухамбетов.

Той отбеляза, че на последната среща с президентите на Русия и Казахстан е постигната договореност разширяването на КТК да протича паралелно с изграждането на Бургас-Александруполис.