Трима независими външни експерти ще изготвят отделни финансово-икономически анализи за ефекта от въвеждането на единни цени за разпределение на природен газ и/или снабдяване с природен газ върху потребителите на "Овъргаз Мрежи" АД.

Експертите ще бъдат ангажирани от КЕВР, като това е решено от регулатора на закритото заседание на 25.04. 2017 г., съобщават от институцията.

Решението е взето заради постъпило заявление на "Овъргаз Мрежи" АД за утвърждаване на единни цени от краен снабдител, по групи клиенти, за териториите, които са в обхвата на притежаваните от дружеството лицензии.

От КЕВР посочват, че съгласно изискванията на чл. 5, ал. 2 от Наредбата за регулиране на цените на природния газ /НРЦПГ/, КЕВР може да утвърждава единни цени само "при доказан положителен ефект за клиентите".

Въвеждането на единни цени в газовия сектор е първо по рода си и разглежданият въпрос е от висока обществена значимост за потребителите.

Според КЕВР в случай, че бъде утвърдено, решението ще има отражение върху 61% от всички потребители на природен газ, клиенти на газоразпределителни мрежи. Анализите показват, че единните цени по групи клиенти, могат да доведат за една част от потребителите до нарастване на цените на услугите, а за други потребители тези цени ще намалеят.

След изготвянето на трите финансово-икономически експертизи за влиянието на предложените единни цени върху потребителите, Комисията ще прецени до каква степен заявлението на "Овъргаз Мрежи" АД отговаря на изискванията на НРЦПГ. Едва след това Комисията ще се произнесе с окончателно решение дали да утвърди или не предлаганите единни цени на газовото дружество.

Припомняме, в понеделник 24 април, специализирано звено "Антикорупция" към СГП влезе в КЕВР и образува наказателно-досъдебно производство срещу длъжностни лица, членове на Комисията за енергийно и водно регулиране-КЕВР за престъпления по служба.

Предмет на разследване е и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в "Софиягаз", впоследствие "Овергаз мрежи" АД и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

Друга насока на разследването е свързана с подадена на 20 януари 2011 г. от "Овергаз Инк" АД до ДКЕВР жалба срещу "Булгартрансгаз" ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ "Чирен", за което е сезирана и Европейската комисия.