Лидерът на КНСБ Желязко Христов и председателят на Съвета на директорите на "Хюман Пауър"-АД Васил Василев подписаха днес в централата на синдиката споразумение за сътрудничество, информира БНР.

КНСБ и "Хюман Пауър" заедно ще осигуряват работа у нас и в чужбина, като целта на сътрудничеството е да бъдат създадени правни, икономически и организационни механизми за развитие на трудовия ни пазар.

"Хюман Пауър" не е трудов посредник, подчерта Васил Василев. Дружеството ще назначава кандидати за работа, след което по договори за услуга с различни български и чужди компании ще им ги отдава временно.

КНСБ ще осигурява информация за търсещите работа. Всички работници и служители ще са на трудов договор в "Хюман Пауър", временно ще са в една или в друга компания, а след като завърши срокът на договора им, ще се връщат при нас и ние ще продължаваме да им търсим работа, добави Василев. Кандидатстващите за работа посочват професията, която искат да практикуват, и сами определят заплащането.

"Хюман Пауър" и КНСБ съвместно ще се ангажират със защитата на трудовите права на българите, които работят или след 1 януари 2007 г. ще работят в страни от ЕС на трудов договор. Тези, които работят нелегално, ще могат да преминат на законни трудови договори в "Хюман Пауър", откъдето ще плащат осигуровките им у нас. До две седмици към КНСБ ще бъде отворен Център за информация за работа в Испания.

От КНСБ и "Хюман Пауър" смятат, че временната заетост у нас още не е популярна и достатъчно развита и затова ще работят за нейното развитие в три категории - студентски труд, хора в активна възраст, пенсионери.

Според Василев е преждевременно да се говори за остра нужда от работници в различни сектори у нас, след като не са използвани възможностите за временна заетост и за квалификация и преквалификация на различни групи.

КНСБ учредява още две синдикални структури - Синдикат на работещите в чужбина и Синдикат на работниците на временна заетост.

От КНСБ настояха в България час по-скоро да бъде разработена национална миграционна политика за периода 2007-2015 година. Синдикалистите настояват и за създаването на национална агенция по миграция.