КНСБ напусна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикалистите протестираха, защото по основните точки от дневния ред на заседанието вече има гласувано решение на Министерския съвет от 30 август и постфактум се иска мнение от социалните партньори.

Става въпрос за намалението на осигурителните вноски с 3 процентни пункта от 1 октомври, за увеличението на пенсиите с 10% от същата дата, както и за промяната на разпределението на осигурителната вноска работодател - работник от 65/35 на 60/40.

В изявление, публикувано в сайта на синдиката днешното напускане се аргументира, че стореното от МС е нарушение на принципите на социалния диалог и на сключения Пакт за социално и икономическо развитие, и противоречи на принципите на европейския социален диалог, както и явно пренебрежение към социалните партньори дава повод делегацията ни да напусне заседанието.

На брифинг утре Конфедерацията ще направи своя коментар върху взетите вече решения от МС на 30.08.

Членовете на правителството - Емел Етем, Емилия Масларова и Пламен Орешарски, участващи в заседанието, изразиха съжаление, че представителите на КНСБ напуснаха днешното обсъждане точно при разглеждането на увеличаването на пенсиите.

По повод разпространената от синдиката информация за дневния ред на заседанието и работата на НСТС, от МС уточняват, че въпросите за повишаване на пенсиите и намаляване на осигурителната тежест са утвърдени от Надзорния съвет на НОИ, в който участват и представители на синдикалните и работодателските организации.
След това те са обсъдени в Комисията по осигурителни отношения към НСТС, където всички участници (синдикати и работодатели) са изложили своите становища.

Намаляването на осигурителната тежест е заложено още в Закона за държавния бюджет за 2007 г., който също е обсъден в края на миналата година с представители на национално представителните синдикати и работодатели.
По тези две теми предстои правителството да вземе решение на утрешното заседание, тоест, след като те са обсъдени от социалните партньори.

Пресслужбата на МС припомня, че на заседанието на 30 август кабинетът одобри основни допускания за разработване на средносрочната фискална рамка за периода 2008-2010 г.
Те са подготвени в резултат на решенията от оперативното заседание на правителството и политическите ръководства на управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС в резиденция „Евксиноград" на 29-30 юли и прогнозните макроикономически показатели и следват политиката на тройната коалиция за трайно увеличение на доходите на населението.

На днешното заседание социалните партньори са решили да се сформира работна група за отчитане на постигнатото до този момент по Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г.