КНСБ ще продължава да настоява за въвеждането на необлагаем минимум в данъка върху доходите. Това заяви председателят на синдикалната организация Пламен Димитров по време на пресконференция с тема: "Цената на труда и платените работници в България".

Припомняме, че в началото на този месец социалният министър Хасан Адемов заяви, че необлагаем минимум няма да се въвежда, защото това би коствало на бюджета 700 млн. лева.

По думите на Димитров тези средства могат да бъдат компенсирани и това вече е предложено. Лидерът на КНСБ припомни, че синдикалната организация настоява за увеличаване с един процентен пункт на осигуровките за пенсия от 17.8 на 18.8 и тази за безработица от 1% да стане 2%.

Наред с това КНСБ отново постави въпроса, свързан с криминализирането на неплащането на осигуровки - решение, което бе отхвърлено от парламента в края на септември.

Ако правителството все пак откаже да въведе необлагаем минимум, смятаме, че е по силите на държавната хазна част от данъците, платени от най-бедните, да им се възстановяват по един или друг начин.

След въпрос на Money.bg Димитров коментира и темата с бежанците, като заяви, че на 16 октомври ще се проведе мащабна конференция по този въпрос. На нея се очаква да присъстват освен синдикалните организации и вицепрезидентът Маргарита Попова, делегация от Народното събрание, неправителствено организации и др. Ще бъде поставен въпросът за правата на бежанците и тези на българите в отношението на здравеопазването, пазара на труда и т.н.