От днес Български пощи са в най-високото ниво на контрол и сигурност, информира транспортният министър Александър Цветков.

Обявен е код „Червено" в българските пощи. Той ще остане в сила докато се налага, подчерта Цветков, който инспектира българския разменно - сортировъчен център в столичния квартал „Враждебна", през който минават пощенските пратки.

По-рано бе получен „съмнителен" плик за израелския посланик у нас.
Още...

Всички пратки минават на физически и технически контрол, каза още транспортният министър и допълни, че извънредната ситуация изисква извънредни мерки.

Поне два три пъти седмично в Българския разменно-сортировъчен център се получават забранени пратки - къси и дълги оръжия, въздушни пушки, пистолети. Това обяви директорът на центъра Таньо Танев.

Всички пратки, които са със съмнително съдържание се спират, каза той. След като бъде констатирана такава пратка, се уведомяват съответните служби, като се информира и подателя или получателя.

По думите на Танев най-често се спират пратки от чужбина и най-вече от Германия, където е разрешено в пратките да се експедират пушки, но при нас е забранено, посочи още Танев.

Оръжия най-често се получават от колекционери и съюз „Родолюбие." След като се повика получателят на такава пратка, ако не предостави необходимите документи за стоката, която трябва да получи, пратката се спира.

Преди месеци в центъра са получили оригинална бомба, тип „бухалка" от Втората световна война. Тази пратка е вдигнала на крак всички служби - пожарна и ДОТИ. Въпросната пратка е спряна.

Често през центъра „преминават" и „лимонки", като много често „забранените" пратки са с неточен адрес на получателя, уточни Танев.

Нерядко пощенските служители „залавят" и наркотични вещества. Миналата година е спряна пратка с културно-исторически ценности - монети и статуетки.

За последните 4 месеца са спрени 41 пратки, в които е имало дългоцевно и късоцевно оръжие, включително и граната, съобщи директорът на дирекция „Сигурност" към Български пощи Тодор Бобев.

Припомняме, на 2 ноември в гръцката столица Атина бяха обезвредени взривни устройства, заложени пред редица дипломатически представителства.

Ден преди това полицията в гръцката столица Атина засече няколко колети с бомби. Eдин от  тях дори избухна, като рани леко служителка на куриерска фирма. Стана ясно, че един от получателите на бомбените пратки е бил президентът на Франция Никола Саркози.