Държавата е направила вече редица компромиси. Това е позицията на министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след срещата с ръководството на "Брикел", в която участие взеха още екоминистърът Нона Караджова и синдикатите.

Той посочи, че последният направен компромис е, че все още не са поискани 30-те милиона лева, които предприятието дължи, ако работи след изчерпване на допустимите 20 хиляди работни часа.

От думите на министъра стана ясно, че собственикът на "Брикел" не е готов да спре предприятието, докато прави инвестицията за въвеждане на екологични технологии за намаляване на замърсяването на въздуха.

Христо Ковачки се ангажира да плати евентуални санкции срещу България, които биха били наложени от ЕК при продължаваща работа на предприятието.

Инвеститорът е поел ангажимент също да учреди банкова гаранция за изграждане на необходимите сероочистващи инсталации и да не съкращава работници.

Условието за предоставяне на такава банкова гаранция бе поставено от държавата още на миналата среща в този формат преди повече от месец, но досега такава не е представена.

Ковачки поиска от държавата Брикел да продължи да работи на минимална мощност (два котела от общо шест) през следващата половин година, за което да му бъдат осигурени квоти за парникови газове от резерва за нови инсталации.
Дали това е възможно и допустимо ще обсъди междуведомствената работна група по Националния план за разпределение на квотите в близките дни.

От началото на тази седмица работниците протестират всяка сутрин заради затварянето на предприятието. Причина за мярката обаче е неизпълнението на екологично задължение за изграждането на сероочистваща инсталация на три от котлите.

Еколози пък се обявиха в защита на министър Нона Караджова. Според тях държавната помощ, която в момента се иска, би била незаконна.

Преди два дни те заплашиха, че протестите ще бъдат преместени в София.