Реакторите, които ще бъдат монтирани на площадката в АЕЦ „Белене", ще са от възможно най-високо ниво. Това заяви вицепрезидентът на „Атомстройекспорт" Генадий Тепкян по време на среща между водещи експерти в Русия и български журналисти.

Така той опроверга думите на българския министър на енергетиката, който непрекъснато обявява, че реакторите ще бъдат от второ ниво. "Не знам кои са съветниците на министър Трайков, но бих искал да се срещна с тях, за да ги питам защо твърдят, че блокът е от второ поколение, след като официално всички признават, че е от трето и то трето плюс", заяви Тепкян.

Той допълни, че ще изпрати писмо до икономическия ни министър, в което подчертава, че това не е така и е недостойно министър да обявява грешна информация.

По думите на Тепкян последното отлагане на „Белене" с 3 месеца излишно е предизвикало политически скандал в България: "Отлагането не води до никъде. Най-добре е да се вземе решение - или да се строи и да започваме или просто да кажете край и точка.

Старият реактор, произведен през 80-те години на миналия век за АЕЦ "Белене", ще заработи след 5 месеца в 4-ти блок в Калининската атомна централа, която се намира на 350 км от Москва. Руснаците му предричат поне още 40 години живот. Старият реактор престоя 16 години на брега на Дунав, а преди 4 г. "Атомстройекспорт" изкупи обратно от НЕК част от оборудването, включително и корпуса на реактора за „Белене", за 205 млн. евро.

Извън Русия в света съществуват две концепции за сигурност на ядрените централи. Европейците, в частност "Арева", приемат, че трябва да има няколко активни системи, които да се дублират. Те обаче зависят от електричеството, от външно снабдяване. Тяхното предимство е, че са компактни, включват се бързо, но в условията на пълна загуба на електроснабдяване те не могат да "оберат" остатъчната топлина от реактора. Такъв беше и случаят с авариралата японска централа „Фукушима-1."

В САЩ концепцията са пасивните системи за защита, които са добри, но не са достатъчни.

В руските проекти има и активни, и пасивни системи за защита - 4 активни канала за сигурност и 2 пасивни канала. Те имат и уловител на стопилката, какъвто няма при другите проекти. Именно това е причината Русия да смята своите реактори за по-сигурни.

Уловителят на стопилката е руско ноу-хау, което за пръв път е приложено в Китай. В момента такива има в Нововоронежката, Питерската и Балтийската ядрени централи. Уловител ще има и в АЕЦ "Белене".

"Безусловно нашият проект е от поколение 3, даже бих го нарекъл поколение 3+, защото, ако сравним нашите системи за сигурност, с който и да е от нашите конкуренти от поколение 3, ние имаме повече системи за сигурност - и активни, и пасивни, плюс уловител на стопилката. Съответно, "Белене" също е 3+", уверен е Сергей Бояркин - програмен директор на Дирекцията по капитално строителство на "Росатом".

Той поясни, че в реактора има редица системи, които изключват разтапянето на горивото. Уловителят гарантира, че при тежка авария всички радиоактивни вещества остават затворени и няма да попаднат в почвата, водата.

„Няма да има изхвърляне на радиация извън херметичната обвивка", допълни Бояркин.

По време на срещата стана ясно, че най-големите "играчи" на пазара на ядрената енергия не се отказват от плановете си за строеж на нови мощности. "Нито една държава в света, която е обявила планове за строеж на нови ядрени централи, не се отказва от тях," категорично заяви Сергей Бояркин

Руските експерти са на мнение, че ядреният Ренесанс няма да се прекрати заради „Фукушима": „Той се случи, не защото на някого много му харесва ядрената енергетика и не му харесва тази от вятъра, а защото в целия свят има ръст на потреблението на електроенергия - не само в бурно развиващите се икономики като Китай и Индия, но и в развитите страни."

Експертите изтъкнаха, че потреблението на ток в ЕС се увеличава. По думите им да се увеличава потреблението и едновременно с това да се намаляват парниковите газове може да стане единствено чрез атомната енергетика.

Според тях една от основните причини за това е, че алтернативните технологии - вятърните и слънчевите, не са достатъчно развити.

За развитието на индустрията е необходимо електроенергията да е на приемлива цена. А атомната е в пъти по-евтина от вятърната. Ако сте достатъчно богати, ще имате достатъчно пари да платите в пъти повече, но това означава промишлеността, която потребява тази енергия, да стане неконкурентоспособна, казаха още експертите.