По-ниско ДДС няма да изсветли бизнеса на ресторантьорите. Мярката е неработеща и безсмислена, защото досега те не са работили "на светло", няма и да го направят. Приемливо е за бизнеса само, защото е временно решение.

Това заяви зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев пред "Денят ON AIR".

Същата е позицията му и за намаляване на данъка за книгите.

"За книгите никой няма да има нищо против, защото те не се отразяват много на бюджета. Същото е и с ресторантите и баровете, тъй като те досега не са внасяли пари в бюджета неофициално. Пък сега официално няма да внасят", посочи Дачев.

Според него, не е справедливо да се награждават сектори с подобни мерки, за да бъдат изрядни пред държавата.

Дава се на тези, които пискат най-силно, настоя той.

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Предложението мина със 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68

Той направи сравнение с Гърция, където има различни ставки за продуктите, но също са били регистрирани измами. Злоупотреби ще има и у нас, сигурен е той.

За него решението е да се проследи кой какъв принос има като внесени до момента данъци и изрядните да бъдат стимулирани, а не да се дава "на калпак".

Не слушам профсъюзите по темата, а тези, които реално изкарват парите, призна той.

Припомняме, ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

Вчера депутатите приеха на първо четене предложението на управляващите за 9% ДДС за книги, хотели, ресторанти и кетъринг.