Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба в размер на 206 755 лева на Захарен комбинат Пловдив АД, гр. Пловдив за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията.

На 10 март т.г. Захарен комбинат Пловдив изпраща писмо до всички свои дистрибутори и ключови клиенти с изискване да не продават и разпространяват бисквити с търговска марка "Чаени", произведени от други предприятия.

Писмото уведомява, че са предприети съдебни действия срещу „Победа" АД, като производител на чаени бисквити, поради което те следва да се въздържат от подобни действия, тъй като биха се явили "съизвършител на нарушение".

Комисията за защита на конкуренцията счита, че писмото представя факти в изопачен вид, тъй като към момента на неговото изпращане няма влязъл в сила съдебен акт, който да доказва извършено нарушение от страна на „Победа" АД.
Затова търговците, продаващи бискитите на „Победа" не са „съизвършители" на нарушение.
С действията си Захарен комбинат Пловдив е увредил доброто име на своя конкурент, приписвайки му нарушение преди то да е установено от съда.

В резултат на тези нелоялни действия се стига и до неблагоприятни последици за молителя, като едностранно прекратяване на договорни отношения от дистрибутори и клиенти на дружеството.