gsmКомисията за защита на потребителите започва проверки на мобилния оператор М-Тел по сигнали и жалби на потребители. Оплакванията са свързани основно с това, че те месеци наред не могат да проверят сметките си, оставащите им промоционални минути, както и невъзможността на телекома да издава данъчни фактури и да предостави услугата „кредитен лимит".

От КЗП посочиха, че М-Тел не може да активира част от предлаганите услуги, но кара клиентите да заплащат за тях. Голяма част от жалбоподателите изразиха съмнения, че сметките им се надписват или разговорите им се таксуват двойно заради забавянето на фактурите.

Част от потребителите са сметнали, че създадените неудобства са достатъчна причина, за да поискат прекратяване на договорните си отношения с мобилния оператор без да плащат неустойки, но им е било отказано.

В проверката са поканени да участват и представители на Комисията за регулиране на съобщенията.

Припомняме, безпрецедентен срив на системата за обслужване на клиенти през септември остави милиони абонати на М-Тел без никаква информация за текущите им сметки. Техническият проблем, който засегна и услугите, свързани с подписване на нови договори, смяна на тарифен план и употреба на клубни точки, продължи няколко месеца.

Според последното интервю на изпълнителния директор на телекома Андреас Майерхофер, „детските болести" на новата платформа трябваше да бъдат излекувани до края на 2010г. По думите му, няма да има глоба за фирмата, внедрила злощастната система.

Заради вялата реакция от страна на държавните институции и прехвърлянето на отговорността за случая между Комисията за защита на потребителите и Комисията за регулиране на съобщенията, от Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) поискаха оставката на шефа на КРС Веселин Божков.