Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпространява електронен „Наръчник на мама”. Инициативата е свързана с Деня на детето – 1 юни, съобщават от комисията.

Най-често забраняваните от КЗП опасни детски облекла и продукти, които са свързани с отглеждането на подрастващите, са представени в наръчника. Те са придружени с описание и илюстрации.

Върху рисковете, които произтичат от употребата на тези изделия, е поставен специален акцент. В наръчника майките могат да намерят експертни съвети как да избягват купуването на вредни за здравето и живота на децата им продукти.

От КЗП поясняват, че наръчникът може да бъде изтеглен от официалната интернет страница на институцията.

Експерти от отдел „Безопасност на стоките” ще консултират родители на 1 юни. По този повод на столичния площад „Славейков” се организира специална изнесена приемна. Официалното й откриване ще бъде в 10.00 часа. Началото ще бъде поставено от председателя Димитър Маргаритов и членовете на КЗП Константин Арабаджиев и Константин Райков.

В рамките на приемната гражданите ще имат възможност да разгледат някои от последните забранени от КЗП опасни детски стоки.

Освен това на сайта на КЗП е публикуван специален регистър на опасните стоки в Европа. Там интересуващите се могат да намерят информация за всички спрени от продажба в ЕС вредни продукти.