М-Тел няма да подпишат договора за пренос на номерата, който вчера бе парафиран от другите два мобилни оператора Вивател и Глобул.

На брифинг в централата на компанията стана ясно, че М-Тел неколкократно са преговаряли с конкурентите си - Вивател и Глобул, относно преноса на номерата, но така и не се е стигнало до споразумение.

„Възможно е, ако Вивател и Глобул са готови за преноса, да го направят, но без М-Тел", заяви директорът по регулациите в компанията Николай Кичев.
По думите му, КРС няма правомощия да налага каквато и да е санкция на М-Тел.

„Работим добре, когато има яснота и прозрачност. Да, ще има преносимост, но трябва да се направи по правилния начин", допълни още Николай Кичев.

Становището на Мобилтел по въпроса е ясно и категорично - преносимост на номерата трябва да има.

Трябва да стане ясно, заявяват от компанията, че за да се извърши цялата операция по преносът на номерата, 23 процеса трябва да се премоделират, а 12 системи да бъдат променени.
Тук се включват call център, SMS, тарифиране и др.

Средното време за въвеждане на системата е 29 месеца, с позволено средно забавяне от 8 и половина месеца, като са нужни 10 000 000 евро за въвеждане на услугата „преносимост" само за М-Тел.

Според М-Тел се действа прибързано и необмислено.

Те дадоха за пример Испания, където услугата е въведена през 2000 година и само 7% се възползваха от нея.

Според Кичев не трябва да се бърза с въвеждането на преноса на номерата, за да не последваме примера на Франция, където услугата бе въведена със закъснение - през 2003 година, но не пожъна голям успех - едва 0,4% от абонатите се възползваха от нея.

В крайна сметка Мобилтел ще подпише процедурата за преносимост на номерата, но след като бъдат отстранени някои предписания, които ще доведат до проблеми за клиентите.
Ще се стигне до множество грешки и дискредитиране на тази възможност, което няма да насърчи потребителите да се възползват от нея.

Засега съществува очевидна законова празнота, която ще бъде запълнена до края на януари след приемането на Закона за електронните съобщения.

Междувременно от КРС заявиха, че утре изтича поставения краен срок мобилните оператори да подпишат процедурата за преносимостта на номерата и се очаква този срок да бъде спазен. В противен случай другата седмица на свое заседание КРС ще вземе решение по отношение действията на Мтел и опита да се блокира процедурата.

Няма съмнение, че КРС има право да санкционира Мтел както по Закона за далекосъобщенията, така и според документа, който указва процедурата за преносимостта на GSM-номерата.

Санкцията обаче може да бъде обжалвана в съда и така Мтел на практика може безкрайно да протака процедурата.

В медийните среди вече се заговори, че от Мтел ще използват всички инструменти, за да блокират неудобната за тях процедура по преносимостта на номерата, докато влезе в сила новият Закон за електронните съобщения. В него КРС вече ще има функции на институция с наредителен характер, чиито решения трябва да се изпълняват безпрекословно.

Очаква се този закон да влезе в сила не по-рано от месец март.