Трябва много да се гордеете с това, което сте извършили.

Ние имаме опит от много проверки в различни централи и мога да кажа, че сте сред най-добрите.

Това каза Марко Гаспарини, ръководител на мисията на МААЕ.

Мисията на Международната агенция за атомна енергия направи 10-дневна проверка в АЕЦ "Козлодуй".

Проверката бе последваща и имаше за цел да оцени съответствието на изпълнението на Програмата за модернизация на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с дадените през 2000 г. препоръки.

На официалното закриване на мисията ръководителят на екипа Марко Гаспарини представи резюме от предварителния доклад на експертите, като в изказването си подчерта, че резултатите от проверката са отлични.

"Впечатлени сме от комплексността и обема на извършените дейности по Програмата за модернизация."

От българска страна присъстваха председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, Васил Хаджиев - директор на Дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" към Министерство на икономиката и енергетиката.

Освен това присъстваха и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, Кирил Николов - директор "Производство", Митко Янков - директор "Безопасност и качество", Георги Кирков - директор "Финанси и бюджет", други ръководители и експерти, съобщават от атомната централа.

Заключенията на мисията в проверяваните области ще бъдат обобщени в официален доклад, който ще бъде предоставен на Агенцията за ядрено регулиране.