Милиони отпуска Европейският съюз по програми в областта на цифровата и транспортна свързаност. Механизмът за свързване на Европа и програма "Цифрова Европа" предвиждат общо над 470 млн. евро за проекти в рамките на целия ЕС, от които могат да се възползват и български фирми.

По програмата, която бе представена в рамките на информационен ден, проведен в Представителството на Европейската комисия в България, могат да кандидатстват всички юридически лица, включително общини, образователни институции, лечебни заведения, телекоми, неправителствени организации и др. Основната цел - да се повишат инвестициите в цифрови умения, високопроизводителни изчисления, изкуствен интелект, киберсигурност и внедряване и използване по най-добрия начин на цифровия капацитет.

Събев и Божанов: Никой никога не е имал идея да прави държавен телеком

Събев и Божанов: Никой никога не е имал идея да прави държавен телеком

Двамата министри участваха в среща с директорите на големите телекомуникационни оператори

"Connecting Europe Facility e първата програма, която представяме днес. Възможностите са най-вече в 5G, свързани общности и международна свързаност. Тя е най-интересната програма за бизнеса. Втората част от презентацията днес е за "Цифрова Европа", където възможностите са по-големи. 5G е технологията, която може да навлезе в общини, в държавни организации, болници, тъй като предлага ниска латентност, високи скорости и голям брой свързани елементи. Това обуславя и специфичните възможности за реализиране на проектите", каза Дилян Берковски, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

В края на септември, или по-вероятно през октомври, ще бъде отворен приемът на документи за желаещите да се възползват от еврофинансирането компании. "Проектите ще бъдат оценявани няколко месеца, като ще имаме резултати в началото на 2023 година", добави Берковски.

Конкретно за 5G проектите пък изискването е да участват поне две юридически лица, в това число и мобилен оператор. Вече има и подготвени проекти от такива оператори, като очакването е да бъдат класирани за финансиране.