От 12 февруари в рудниците на "Мини Марица-изток" е възстановен изцяло добивът на въглища. На ден се добиват по 122 000 тона.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който  посети рудник "Трояново-север" в "Мини Марица-изток", за да се запознае на място с работата в дружеството при тежките метеорологични условия от последните седмици.

"Проверих две неща - първото е свързано с обилните валежи и водите от топенето на снеговете. На 6-и февруари е задействан съвместният авариен план на мините и ТЕЦ "Марица изток 2". Наблюдават се нивата и състоянието на язовир Ковачево и другите язовири в района. Съвместно с "Язовири и каскади" се предприемат необходимите действия за гарантиране на нормалното функциониране на съоръженията", каза министър Трайков.

Метеорологичната прогноза, обаче, не е благоприятна и трябва да се създаде много добра организация, за да не се допуска намаляване на добивите, категоричен беше Трайков.

Ако се запази добивът, до няколко дни би могъл да се възстанови износът на ток, каза още министърът. Износът на електроенергия беше преустановен от 01.00 часа на 10 февруари заради тежката зимна обстановка в страната. Решението се наложи поради недостига на около 400 MW електроенергия средно на час, свързан с авария в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ограничените количества добив в ММИ.

При запазване на метеорологичните условия, ако нямаме много ниски температури, наводнения и обледеняване, няма причини този добив да не бъде запазен. Това е нашата цел, максимално бързо възстановяване на резервите, подчерта от своя страна изпълнителният директор на Мини Марица-изток инж. Евгени Стойков.