За по-широк дебат за увеличаването на акциза на спиртните напитки от следващата година настоява министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

По думите му това трябва да стане както сред обществото, така и в пленарна зала на Народното събрание при първо четене на Закона за акцизите.

Припомняме, вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене да се повиши акцизът върху твърдия дестилиран алкохол

Запознат съм с предложението, направено в бюджетната комисия за вдигането на акциза с цел увеличаването на приходите в бюджета.

Считам обаче, че при сегашната ситуация ще бъдат силно засегнати земеделските производители и преработвателните предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта тази година, категоричен е Найденов.

Според него, ако се увеличи акцизът на алкохола в момента, това няма да доведе до повече приходи. Напротив ще се увеличи сивият сектор и ще нарасне нелегалното производство на некачествени спиртни напитки (менте).

По този начин ще изложим на опасност здравето на потребителите. Освен това в България трябва да се провежда политика за намаляване на консумацията на твърд алкохол, заяви той.

По отношение на облагането на домашната ракия от селските казани, събраният акциз е направо символичен и разходите по събирането му се оказват по-големи от приходите, обясни той.

По думите на министър Найденов хората ще спрат да варят ракия в казаните и ще го правят в домашни условия, което също застрашава тяхното здраве.

През тази година близо 80 хил. тона грозде не са изкупени от лицензираните производители, което означава, че тези количества са отишли в селските казани и в гаражите, посочи той.