Народното събрание следва да излезе с решение по казуса, което да позволи уреждане на финансови взаимоотношения в зависимост от естеството на всяко едно възлагане, но и да намери подходящото решение за продължаване пътната поддръжка.

Това заяви заместник-министърът на финансите Андрей Цеков пред журналисти за предстоящия протест на пътностроителните фирми. Коментарът си той направи преди заседанието на регионална комисия в парламента.

Той напълно осъзнава сериозността на проблема, който има много аспекти - практически и правен аспект. Практическият проблем е наистина сериозен дотолкова, доколкото съдбата на последващите плащания е бил поставен в правомощията на Народното събрание, обясни Андрей Цеков.

Той посочи, че има една голяма неяснота кога би могло да бъдат избрани нови изпълнители, които да осъществят текущото поддържане. Големият проблем пред държавата е, че в последната една година не са направени подходящите стъпки проблемите на пътните фирми да бъдат решени. Ние сме изправени в една чрезвичайна ситуация, която най-вероятно ще налага чрезвичайни мерки, които са изцяло в правомощията на Народното събрание, подчерта Цеков.

Държавата ще се разплати само с изрядните пътни фирми, за другите ДНСК и АДФИ да кажат

Държавата ще се разплати само с изрядните пътни фирми, за другите ДНСК и АДФИ да кажат

Настимир Ананиев е твърдо против да се напише празен чек

Андрей Цеков също е против подписването на празен чек на пътните фирми. Нужно е да се произнесат компетентните органи, които да отговорят дали е законосъобразно възлагането чрез допълнителни извънредни задания на съществени ремонти както от гледна точка на Закона за устройство на територията, но и от гледна точка на Закона за обществени поръчки. ДНСК и АДФИ са сезирани по случая и трябва да се изчака тяхното решение, призова Андрей Цеков.

Според него регионалният министър трябва да предложи различни решения за пътните фирми.

Пътните строители блокират 20 ключови отсечки

Пътните строители блокират 20 ключови отсечки

Ще има и ежедневни протести пред парламента