Българската минната индустрия е с най-висок растеж сред страните в Европейския съюз.

Това заяви премиерът Сергей Станишев по повод празника на работещите в минно-добивния отрасъл.

По данни на Евростат за периода 2006-2007 г., България е постигнала 14 процента растеж в този отрасъл.

„Това е много важен индикатор за стабилното икономическо развитие на страната ни", обяви Станишев, който пристигна в рудник „Траяново"-север, за да поздрави миньорите в "Марица Изток" с професионалния им празник и 55-ата годишнина от създаването на дружеството.

Премиерът отбеляза, че въвеждането на 10-процентния плосък данък ще се отрази позитивно върху доходите на работниците в отрасъла.

Той подчерта, че през последния месец е отбелязан рекорден добив в мините - 2 млн. тона въглища, а финансовите резултати на дружеството свидетелстват за много доброто му управление.

Междувременно вицепремиерът Ивайло Калфин изрази увереност, че през есента ще има съгласуван проект по Закона за подземните богатства и посочи, че съществува остра необходимост от промени, които да облекчат средата за дейност на минните фирми.

Той също поздрави миньорите за празника на тържество, организирано в НДК, в столицата. Калфин подчерта, че положителните промени в минния бранш се дължат в основна степен на хората, които работят в него.