Мрежата и съоръженията от водопреносната система за минерални води са в доста незавидно състояние. Това констатира екоминистърът Ивелина Василева, представяйки пилотната Национална програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия.

Голяма част от съоръженията имат нужда от модернизиране, а мрежите трябва да се разширят, тъй като са изграждани през 60-те и 70-те години на миналия век.

Василева изтъкна, че са влагани твърде малко средства в поддръжката.

Тя представи пилотната програма, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, пред представители на туристическия бранш в Централния военен клуб в столицата.

Предвидените средства по програмата са в размер на 3,5 млн. лв.

В България са разкрити 102 находища на минерална вода (публична държавна собственост) с повече от 500 източника. За 5 години 63 находища на минерални води са предоставени на 42 общини за безвъзмездно управление и стопанисване със срок 25 години.

Освен тях има 37 находища публична общинска собственост.

"Искаме да подпомогнем общините, за да дадат възможност за растеж и създаване на работни места", коментира Василева.

Общините ще могат да получат до 50% държавно финансиране, а останалата част да покрият със собствени средства.

Парите могат да се използват за подмяна, изграждане или разширяване на водопреносната система на минерални води. Програмата е стартирала на 1 ноември. До 16 декември общините могат да подават проектни предложения.

Представител на хотелиерите и ресторантьорите от Велинград изтъкна проблема с окаяния външен вид на изворите.

Василева посочи, че мрежата за разпределение на минералните води е публична общинска собственост и инициативите и плановете за строително-ремонтни дейности се определят съгласно плановете на общината.

За 2015 г. МОСВ е отчело приходи от концесионни договори за добив на минерални води в размер на над 4,3 млн. лв. По сметката на министерството са постъпили 2,5 млн. лв., а по сметки на общините са - 1,9 млн. лв. 30% от концесионните възнаграждения, които постъпват при заплащане от страна на концесионерите, се превеждат по сметките на общините.

Приоритет на Министерството на туризма е превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. Ресорният министър Николина Ангелкова изтъкна, че е важно да се фокусират върху другите туристически продукти какъвто е спа и балнеотуризмът.

Туристите, които посещават България, са привлечени основно от морето. Балнеотуризмът се нарежда на 5-о място - с 11% от туристите, а за лятна почивка на морето идват 43%.

В същото време със своите 1600 извора България заема почетното второ място в Европа по брой минерални извори.