За България най-смисленият проект е Магистрала Тракия, заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Този проект е бил обсъден по време на срещата с еврокомисаря по регионалната политика Павел Самецки.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков посочи, че на еврокомисаря е бил представен проект и той е бил запознат, че подготовката за ЛОТ 2 е напреднала и че в най-скоро време работата ще завърши.

ЛОТ2 на "Тракия" включва 31-километрова отсечка от Стара Загора до Нова Загора.

Успяхме да ги убедим, че уроците от Магистрала Люлин сме си ги научили, каза след срещата премиерът Борисов.
Убедих еврокомисаря, че ще се справим и за да не губим няколко месеца, молим да стартираме ЛОТ 2, като спазим всички процедури, които законодателството изисква, поясни той.

Успяхме да ги убедим, че уроците от Магистрала Люлин сме си ги научили.
Б.Борисов

 

Борисов подчерта, че едно от нещата, които се преодоляват най-тежко, е загубеното доверие и отбеляза, че от ЕС са предпазливи за магистрала Тракия, защото вече веднъж са лъгани. Той изрази надежда, че със стартирането на Магистрала Тракия по начина, по който работим, ще заслужим тяхното доверие.

Уверих еврокомисаря, че аз самият нося отговорност и наблюдавам действията в тази насока, така че ЕК да е спокойна, посочи премиерът.

Борисов съобщи още, че проектът за водния цикъл на Враца е пред подписване, както и този за водния цикъл на Габрово.

България има огромни възможности да модернизира инфраструктурата - 6,4 милиарда евро са предвидени до 2013 г. Те могат да бъдат използвани за училища, болници, инсталации за преработка на отпадъците и други.

Това заяви от своя страна еврокомисарят по регионалната политика Павел Самецки след срещата си с премиера Борисов и изрази надежда за сътрудничество по конструктивен начин.
Той подчерта, че е много важен подборът на проектите и посочи, че е информиран за 700 проекта, сред които и 170 училища, които ще бъдат реновирани, както и че са избрани 500 фирми на базата на конкурси.

По негово мнение ситуацията по отношение на регионалната политика е добра. Имате големи възможности и вярвам, че ще може да постигнете добри резултати, посочи Самецки.

Що се отнася на миналото, той заяви, че са правени грешки и подчерта, че те не бива да бъдат повтаряни. Самецки допълни, че е получил такива уверения от правителството.
Той каза, че ако са били правени грешки, необходимо е те да бъдат обяснени, но трябва да се концентрираме върху бъдещото.

Еврокомисарят изрази одобрение на новите идеи за децентрализация и делегирани правомощия на местните власти.

Вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че в проекта за бюджет 2010 г. са заложени идеи за повече децентрализация.
В частта за месните данъци има няколко проекторешения, взето заедно със сдружението на общините, които предвиждат повече възможности за общините да си събират вземанията, съобщи Дянков.

Той коментира, че това е получило положителна оценка от еврокомисар Самецки.