Списък с предложения за насърчаване използването на електромобилите представи икономическият министър Трайчо Трайков по време на форума „Електрическите превозни средства като фактор в за устойчиво градско развитие."

Министърът подчерта, че списъкът е изготвен от работната група, оглавявана от самия него и екоминистър Нона Караджова.

Сред конкретните предложения е намаляване таксата при регистрацията на електромобилите, еднократна премия, преференциални условия по ДДС, промени в Закона за местните данъци и такси, като в тях трябва да се въведат и екокомпоненти за електромобилите.

Освен това подготвят се и преференции при придвижване на електромобилите в градска среда, както и при тяхното паркиране.

Той обаче подчерта, че списъкът с предложените мерки може да бъде променен, поради факта, че икономическата криза оказва сериозен натиск върху фискалната политика на всяка една страна.

На въпрос на money.bg относно планирания Закон за насърчаване на зелените обществени поръчки министър Трайков заяви, че е възможно след време да бъдат закупувани и електрически полицейски автомобили, като част от общата държавна политика.

Припомняме, Законът за насърчаване на зелените обществени поръчки се очаква да влезе в сила от 2014 година, което съвпада с новия рамков период на Евросъюза.

Той допълни, че преминаването към електрически задвижени автомобили трябва да бъде на еволюционен, а не революционен принцип.

По думите на енергийния министър в момента вървят пилотни проекти за изграждане на електростанции в София, Пловдив и Варна. Припомняме, вчера Трайков заяви, че първите подобни станции в София ще бъдат готови до седмици.

Сред официалните гости на форума беше и Робърт Стуси, президент на португалската Асоциация на електрически превозни средства, който доскоро оглавяваше Европейската асоциация, чийто най-нов член е България.