Цените на основните стоки остават без промяна през изминалата седмица.

На Софийската стокова борса котировките за зърно цените остават на нивата си от миналата седмица. Хлебната пшеница с доставка е 657 лева за тон. Анонсите за покупка на фуражна пшеница са на нива от 380 лева за тон, царевицата се продава на 420 - 430 лева за тон.

Има заявки за продажба на маслодаен слънчоглед от място на 750 лева за тон, но купувачите се въздържат, показват наблюденията на ССТБ, цитирани от БТА.

Продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лева за тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лева за тон, на олио в бутилки на 2,30 лева за литър. Предлага се жълт грах на 1200 лева за тон без ДДС.

Спирането на вноса от Украйна - временна мярка, не отговаря на очакванията, но трябвало да продължи

Спирането на вноса от Украйна - временна мярка, не отговаря на очакванията, но трябвало да продължи

Кризите продължават, но фалити тази година няма да има, смята Гечев

Цените на основните зърнени стоки на световните борси продължават да се движат разнопосочно вече няколко седмици поред.

Пшеницата от Украйна падна с 2 долара до 245 долара за тон, докато руската пшеница се продава с 5 долара по-ниско - 240. Във Франция цената на страната износител се повишава с 5 евро до 234 евро за тон, доколкото в САЩ тази цена остава без промяна.

Цените на царевицата и на двете борси се повишава - в САЩ с 8 долара до 273 долара за тон, а във Франция - с 16 долара за тон повече до 229,50 долара за тон. Цената на царевицата в Русия се понижава с 26 долара и достига 224 долара за тон.

Докато в Русия цената на ечемика се запазва без промяна - 240 долара за тон, във Франция тя се повишава с 10 евро до 222 евро за тон.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам излезе от низходящата крива и тази седмица е с 30 долара нагоре, като се котира на 880 долара за тон.

Рафинираната захар с доставка през август продължава и през тази седмица поевтинява с 1,30 долара, достигайки до 688,80 долара за тон на борсата в Лондон.

Цените на зърното на световните борси без сериозна промяна

Цените на зърното на световните борси без сериозна промяна

Това се наблюдава и на Софийската стокова борса