15 юни е световен ден срещу злоупотребата с възрастни. В сградата на КНСБ Националната федерация на възрастните хора призова обществото да прояви отговорност към възрастните хора.

От федерацията подариха картини и членска карта на зам.-кмета по образованието на Столична община Йорданка Фандъкова и на столичния кмет Бойко Борисов. От своя страна Фандъкова обеща безплатни покани за културните мероприятия на Столична община.

С членска карта и картинен пейзаж се сдоби и лидерът на учителския синдикат Янка Такева. Тя обеща на възрастните да ползват предимствата, с които се ползват от синдиката на българските учители за безплатно посещение на паметници на културата и музеи.

Участниците в своеобразното честване се обявиха за учене през целия живот и за възвръщане авторитета на руски език в България. Възрастните хора могат да бъдат много полезни в квалификацията на младите учители например.
Това заяви за news.bg зам.-кметът по образованието на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че все по-малко хора, завършили педагогически специалности влизат в системата.

Разчитаме на пенсионерите тъй като те са полезни за системата и могат да са активни в системата на квалификация, смята Фандъкова. Цялото общество в годините на прехода вървеше в грешна посока. Всички се спасявахме по единично, каза още тя.

Фандъкова каза, че е категорична, че грешен е бил пътят, по който се гледа на възрастните, като на хора които трябва да се помага, а те всъщност могат да помагат на младите.

Зам.-кметът е категоричен, че обществото трябва да подпомага възрастните, които имат нужда или са инвалиди и да се подпомагат активните. В тази посока на възрастните трябва да се създадат условия за изява и да се осигури подкрепа както за младите, така и за възрастните, каза още Фандъкова.

Иначе от Националната федерация на възрастните настояват два пъти годишно - веднъж на 15 юни и друг път на 1 октомври, да се предизвиква солидарността на всички поколения в страната ни и всички да застанем заедно срещу неправдата с възрастните.

Определението за злоупотреба с възрастните на инициаторите на световния ден е, че тя може да има различни форми - физическа, психологическа, емоционална, сексуална или пренебрежително отношение.