Възможност за по-добри цени за изкупуване на тютюна на родните тютюнопроизводители. Това стана е факт с приемане на второ четене на промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Депутатите единодушно "прекроиха" закона, като така определиха нови условия за изкупуване на тютюна.

С измененията се въвеждат в нашето законодателство и нови европейски директиви, които имат за цел да намалят тютюнопушенето. Новите правила на Европа се отнасят за всички страни членки и влизат в сила от 20 май 2016 година. В търговската мрежа обаче от старите цигари може да има до 20 май 2017-а. Според европейската директива вече 65% от обема на цигарените опаковки трябва да са запазени за стряскащи снимки на пушачи, както и за надписи, които да напомнят за вредата от този навик.

Освен здравните предупреждения новите правила забраняват продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване и на цигари с характерни вкусово-ароматни качества. Забраняват се и познатите ни ментолови цигари например, тъй като директивата не разрешава вече да има цигари с филтри и хартия, които дават възможност за промяна на мириса или вкуса на цигарите.

Ключова промяна в правилата за договаряне и изкупуване на тютюн е фактът, че вече недоговориран тютюн няма как да се произведе.

"Когато дойде януари, февруари се надигат протести на тютюнопроизводителите. Това стана практика, след като след 2009 г. се промени режимът със закон и се либерализира производството и изкупуването на тютюн", отбеляза на брифинг зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Ферихан Ахмедова.

От движението дадоха специален брифинг в кулоарите на парламента, на който благодариха за постигнатия консенсус при промените, засягащи тютюнопроизводители. "Това е голям напредък и стъпка напред", увери Ахмедова.

Тя открои и друго ключово изменение, а именно - въвеждането на фигурата на представителните организации. "Те ще имат много съществена роля, защото могат да договарят колективни условия за изкупуване и може да се договорят по-добри цени", обясни ДПС депутатът.

За възможността за сключване на колективни договори обясни пред журналисти и министърът на земеделието Десислава Танева. "Създава се регистър, който да осигури публичност на лицата, заети в сектора, така че да няма проблеми за двете страни. Всяка от тези страни в този пазар се нуждае от сигурност и устойчивост“, отбеляза земеделският министър.

Тя е убедена, че производителят има нужда от сигурност, че това, което произведе, ще му бъде изкупено, и операторът, който го изкупува, ще изкупи това количество, което е договорено и е със съответното качество. Тя обясни, че по тези две страни в веригата се получават с всяка година все повече разминавания.

„Произвежда се тютюн, който е повече от договорения и всяка година сме в кампания, в която производителите имат напрежение, че са произвели повече. От друга страна натрупването на проблемите доведе до това ,че в самите оператори няма устойчивост", разказа проблема министър Танева, но убедено заяви, че с новите текстове тези проблеми ще изчезнат.