Около 30-ина души се събраха пред Народния театър „Иван Вазов" на протест срещу мобилните оператори. Те носеха плакати с надписи „Стрижете ни, а като ни одерете - кой ще ви плаща?", както и плакат с нарисувана триглава хрътка, като над всяка една глава е изрисувано логото на мобилните оператори.

Председателят на Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет услуги (АПТИУ) - Янаки Ганчев, заяви, че протестите, които стартираха още през месец януари тази година, ще продължат и занапред, като демонстрации ще се организират на всяко 20 число.

Ганчев посочи, че от днес започва събирането на жалби за „попълването" на колективния иск за 100 милиона долара, който потребителските организации завеждат срещу M-Tel.

По думите му причината за този иск е 7-месечния срив с новата клиентска платформа. Той допълни, че провежданият от асоциацията мониторинг показва, че краят на тези проблеми не се вижда, а причината е в ретроградното мислене на ръководството на оператора, останало от времето, когато беше монополист.

Сред основните оплаквания на клиентите на M-Tel са, че месеци наред не могат да си проверят сметките и оставащите минути; операторът не издава данъчни фактури в договорения срок и отказва да предостави услугата кредитен лимит; по технически причини M-Tel не може да активира част от услугите на клиентите си, но в същото време ги кара да плащат за тях; над 60% от потребителите са на мнение, че сметките им се завишават, а според други забавянето на фактурите води до двойно таксуване на разговорите им.

Ганчев каза още, че на този протест ще бъде избран Комитет на ощетените лица и въз основа на участието в него ще се разпределят евентуалните обезщетения. Той поясни, че от асоциацията само помагат и координират, но не участват в избора на хората, които влизат в комитета.

Председателят на АПТИУ допълни, че започва провеждането на информационна кампания, за да може повече потребители да се включат в колективния иск. Той допълни, че съответник в този иск ще бъде и държавата в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като тя е държавният регулаторен орган, който много отдавна е трябвало да се намеси и да наложи съответните санкции.

На въпрос на news.bg дали има картелно споразумение между трите мобилни оператора в страната - M-Tel, Globul, Vivicom, Ганчев заяви: „Съгласуваната практика се доказва с клонирането на обществените условия, индивидуалните договори и търговската практика, която се вижда от потребителите."