В 15 от 28-те области безработицата е над 10 процента при средно равнище за страната от девет на сто, съобщи БНР, позовавайки се на данните от последния анализ на Агенцията по заетостта за май.

Спрямо месеца на обявяване на извънредното положение - март, тези области са с четири повече, а в сравнение с април са с една по-малко.

Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по 9 безработни.

Данните сочат, че най-висока е безработицата във Видин - 16,5 на сто, а най-ниска в София-град - 4,4 процента.

Най-силна е конкуренцията сред хората без препитание в Плевен, там 20 души се борят за една свободна позиция, а най-малка в София, по четирима.

Главният експерт "Пазар на труда" в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че през месец май има тенденция за намаление на безработицата спрямо април, която се дължи основно на сезонната заетост.

"След стартирането на селскостопанските и горските дейности наблюдаваме по-голяма заетост на работници в този икономически сектор. На второ място това е икономическият сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", където се наблюдава съживяване, на трето място и подкрепящата мярка 60/40, но въпреки това продължава притеснението, че пазарът на труда все още е свит".

През май продължава освобождаването на кадри от преработващата промишленост, следвана от търговията.