Одобрени са европейските средства по 7 от оперативните програми в ресурс от 14 млрд. лева (13 888 742 548), които в идните 6 години ще дойдат по новия програмен период. Отделно националното съфинансиране е над 2 млрд. лева, като общо средствата стават над 16 млрд. лв.

Това обяви служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов на брифинг в Гранитна зала на Министерски съвет. Служебният кабинет представи напредъка по осигурените от служебния кабинет средства от европейските фондовe за идния програмен период, за да се спре политическо говорене.

Одобрените 7 оперативни програми са: "Транспортна свързаност", "Околна среда", "Конкурентноспособност и иновации в предприятията", "Развитие на човешките ресурси", "Образование", "Техническа помощ" и "Храни и материално подпомагане". По програмата "Наука и иновации" България е на финалната права, като предстои скоро да бъде одобрена, а програмата "Развитие на регионите", по която работи МРРБ към нея стоят плановете по фонда за справедлив преход. По програмата все още вървят дискусии с ЕК, но самата програма е финализирана. Програмата за "Морско дело и рибарство" ще бъде изпратена следващата седмица в ЕК.

По думите му България продължава да работи и да се движи в унисон с европейските процеси и задължения. Това е реален ресурс и реални средства, които ще помогнат на състоянието на страната ни в идните години, посочи Пеканов. Средства са осигурени и за развитието на човешкия капитал.

Трябва да се осигури обаче сериозен контрол по възлагането и изпълнението на оперативните програми в идните години, настоя Пеканов. Това са средства, които ЕС отпуска за конвергенция и достигане на европейския стандарт, обясни той.

Въпреки евроскептичните гласове, които напоследък се надигат, ето това е реален ресурс, който ще подпомогне състоянието на страната, подчерта Пеканов. Този ресурс е изключително важен за българската икономика, за малките и средните предприятия, ключовата инфраструктура, и ще адресира важни проблеми пред страната ни, добави служебният вицепремиер.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев добави, че е осигурена глътка въздух на най-уязвимият сегмент на икономиката - микро, малки и средни предприятия. Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи, изтъкна Пулев и добави, че ще бъдат осигурени 600 млн. лв. от Плана до края на годината за малкия и среден бизнес.

Той уточни, че средствата по Плана до края на настоящата година ще бъдат предоставени по четири процедури, две от които вече са отворени за подкрепа на предприятията.

Министерство на иновациите и растежа заработи за предприемачите най-накрая, доволен е Пулев, като добави, че министерството е одобрило наредбата за стартъп визията.

Служебният екоминистър Росица Карамфилова допълни, че зелената програма на България в областта на ОП "Околна среда" е одобрена от ЕК и ресурсът и е 3.5 млрд. лв. Това е ресурс, който изцяло е съобразен с националните приоритети, уточни Карамфилова. Най-голяма част от ресурса е насочена към инвестиции във ВиК сектора. Заделени са средства за риска и превенция за наводненията, осигуряване на свързаността между водните басейни, естественото състояние на речните корита и осигуряване на мониторинг за неблагоприятни динамични процеси като свлачища, срутища и ерозия. Средства ще се отделят и за мерки, свързани с повишаване готовността на населението и подобряване на устойчивостта в борбата с горските пожари.

ЕК одобри "Околна среда" с бюджет от над 3,5 млрд. лв.

ЕК одобри "Околна среда" с бюджет от над 3,5 млрд. лв.

Пет са основните приоритети на програмата

С бюджет от над 100 млн. лв. ще бъдат изградени и оптимизирани системите за предупреждения и ранно оповестяване на населението. Има мерки за въздуха, биоразнообразието и програмата е добре балансирана и структурирана, като чрез нея ще бъде осигурена възможност на общините, научните сектори, неправителствения сектор и ВиК структурата да се гарантира устойчивост на резултатите, подчерта Карамфилова.

Заместник-министърът на образованието Надя Младенова отбеляза, че предвидените мерки в образованието обхващат всички степени от детската градина до докторската степен във висшите училища. Основната цел на МОН в рамките на служебния кабинет е да улесни процедурите по оперативната програма и Плана, като средствата от тях да успеят да помогнат на повече хора, обясни тя.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова заяви, че средствата по оперативната програма ще послужат за решаване на социално-икономическите проблеми на най-уязвимите групи.

Мартин Георгиев от Министерство на транспорта представи приоритетите на ресорното министерство: развитие на железопътната инфраструктура, развитие на пътната инфраструктура, подобряване на интермодалността и иновации в транспорта, модернизиране на системите за управление на трафика, подобряване на транспортната безопасност и сигурност.