Над 226 000 годишни електронни винетки изтичат на 1 февруари 2021 г., съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Шофьорите могат да проверят валидността на своята на сайта www.bgtoll.bg чрез бутона "Проверка на винетка".

До края на февруари пък изтичат над 446 000 годишни е-винетки.

От началото на годината са купени повече от 474 000 е-винетки за над 34 млн. лв. Най-много са продадени на 29 януари 2021 г. - 46 084 броя, за над 4 млн. лв.

От АПИ посочват, че за шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв.,а седмичната - 15 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката - 10 лв. Тя беше въведена на 1 януари 2019 г. при старта на електронната система за таксуване при използването на републиканската пътна мрежа.

АПИ: Цените на е-винетките остават непроменени

АПИ: Цените на е-винетките остават непроменени

Годишната винетка остава 97 лв.

Валидността на е-винетките може да се провери и през мобилното приложение BGTOLL или партньорската мрежа на АПИ. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата на регистрация всеки може да получи информация за крайния срок на винетката. При проверка на валидността й чрез терминал за самообслужване потребителите напълно безплатно могат да получат разписка с датата и часа на нейното изтичане. Статусът може да е "активен", "с изтекъл срок" или "неизползван" в случаите, когато е-винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Е-винетка може да бъде купена от сайта www.bgtoll.bg, чрез мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване, както и на каса на основните гранични контролно-пропускателни пунктове - ГКПП "Калотина", ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Кулата", ГКПП "Силистра", ГКПП "Илинден", ГКПП "Гюешево" на Дунав мост - Русе и Дунав мост - Видин, или в 27-те областни пътни управления в страната, чрез сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg, www.telenor.bg, www.A1.bg, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите "Лукойл", "Петрол", ЕКО и ОМВ, а също и чрез терминалите "Cashterminal" в мрежата на "Интеркапитал груп".

Близо 10 хил. годишни е-винетки изтичат на 1 януари, напомнят от АПИ

Близо 10 хил. годишни е-винетки изтичат на 1 януари, напомнят от АПИ

За 6-та поредна година цените на е-винетките остават непроменени

При покупка на е-винетка потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. При неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер.

При липсваща е-винетка водачът може да заплати компенсаторна такса, за да може да продължи спокойно пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките автомобили е 70 лева.

Ако водачът откаже да плати компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение. В случай че в 14-дневен срок не постъпи плащане, влиза в сила наказателно постановление и шофьорът дължи глоба от 300 лева.