Над 70 инвестиционни намерения от 32 компании на обща стойност около 11 милиарда лева са получени в Министерството на енергетиката за регион Стара Загора.

Преходът към нисковъглеродна икономика е серизоно предизвикателство за въглищните региони, особено за Стара Загора, където са концентрирани хиляди работни места и едни от най-големите енергийни мощности в страната, посочват от МЕ.

Целта на този преход е да доведе до устойчив енергиен сектор, който стимулира растежа, иновациите и заетостта, в комбинация с подобряване на качеството на живота. За да бъде преходът към нисковъглеродна икономика справедлив, са нужни големи инвестиции в нови, нискоемисионни производства в област Стара Загора. За тази цел Министерството на енергетиката отправи покана за заявяване на интерес за инвестиционни намерения от страна на големи предприятия, които да послужат за обосноваване на допустимостта на големите предприятия като бенефициент на Фонда за справедлив преход.

В рамките на зададения период (до 06.11.23 г.) са заявени над 70 инвестиционни намерения. Те предвиждат създаването на над 10 хиляди нови работни места и запазването на над 11 хиляди съществуващи работни места.

Интересът към региона от страна на български и международни компании, включително в област Стара Загора, е изключително голям, изтъкват от МЕ.

Сред заявилите интерес са и големи индустриални компании с експортноориентирано производство, предвиждащи инвестиции в нискоемисионни технологии с висока добавена стойност. Големи работодатели в региона, в това число държавни и частни енергийни компании, имат намерението да инвестират в нискоемисионни мощности, както и в проекти за нови ВЕИ мощности в комбинация със системи за съхранение на енергия и производство на зелен водород.

Енергийното министерство отбелязва, че заявените намерения са индикативни и след одобрението на Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора предстои изработването на процедури за кандидатстване за подпомагане от Фонда за справедлив преход. Заявените индикативни инвестиционни намерения многократно надвишават предвидените средства за финансиране от Фонда за справедлив преход и ясно демонстрират индустриалния потенциал, привлекателност и перспектива на област Стара Загора.

От МЕ припомнят, че всички инвестиции, финансирани със средства от Фонда за справедлив преход, ще бъдат избирани в резултат на открити, прозрачни и конкурентни процедури отворени за всички големи предприятия.

Кабинетът напомни: Териториалните планове са публични, но трябва да се четат

Кабинетът напомни: Териториалните планове са публични, но трябва да се четат

Именно те бяха сочени като основен мотив миньорите и енергетиците да излязат на протест