Упреците към Националната програма за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради от страна на опозицията са неоснователни и целят да противопоставят гражданите.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БНТ. Той припомни, че санирането на жилищните блокове е бил основен акцент в предизборната програма на ПП ГЕРБ, залегнал в управленската програма на правителството.

Зам.-министър Нанков призова гражданите да не се поддават на манипулации, че някой ще им вземе жилищата или ще ги натовари с такси и сметки. "Сдруженията, които се създават за санирането, са само и единствено за целите на програмата и само за нужните на конкретния проект. То няма да има финансови клаузи и вечно правни отношения", заяви той.

От днес стартира подаването на документи за безплатно саниране на жилища по новата програма на Регионалното министерство. Да кандидатстват могат собствениците на панелни жилища.

Зам.-министър Нанков заяви, че в момента в страната се провежда национална информационна кампания за разясняване на програмата, като основният въпрос, който вълнува гражданите е изискването за 100% съгласие дадена сграда да се санира. "Съгласието на всички собственици е основно изискване, защото все пак държавата ще извършва строително-монтажни дейности в техните жилища и е важно собствениците да осигурят достъп до тях. Въпреки, че санирането е безвъзмездно, все пак влизаме в частна собственост", обясни зам.-министър Нанков.

Той призова хората към спокойствие. "Програмата е двугодишна и ще продължи до 2016 г., така че хората ще имат достатъчно време, за да се свържат със собствениците, които са в чужбина и да учредят сдружение", заяви той.

Зам.-министър Николай Нанков смята, че интересът към програмата за саниране е огромен. Той даде пример, че в много общини в страната вече има учредени сдружения и блокове, които са готови да кандидатстват за саниране. Има и местни администрации, които са готови да обявят процедурите за избор на изпълнител и проектант. По отношение на цената, която ще се плаща за всеки блок и колко сгради могат да бъдат санирани зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството обясни, че цената ще зависи от енергийния одит и мерките, които трябва да се изпълнят, за всяка отделна сграда, което значи, че за всеки блок ще има различна цена.