НАПИ ще предложи на правителството цялостна програма за състоянието, поддържането и ремонтите на мостовете и другите инженерни съоръжения по републиканските пътища.

Това заяви директорът на Областно пътно управление - София инж. Живко Недев, съобщават от Агенцията.

Предвижда се програмата да се обезпечи финансово и да се реализира поетапно във времето.

Недев добави, че постоянната комисия по мостовите и инженерните съоръжения ще представи до края на август доклад.
На базата на данните от него ще предложим на правителството програма, която да започнем да изпълняваме във времето, поясни директорът.

Повече от 3500 са инженерните съоръжения по републиканската пътна мрежа - мостове, виадукти, тунели, малки съоръжения и големи - над 20 м., каза още инж. Живко Недев.

Директорът на ОПУ - София съобщи, че до края на летния сезон се планира да започне и приключи ремонтът на моста на р. Нишава по третокласния път при с. Калотина.

Той подчерта, че НАПИ работи с ограничен финансов ресурс, но областното пътно управление е направило анализ на състоянието на моста и е докладвало в централната администрация.

Реновирането и ремонта на моста ще струва около 3 000 лв.

Инж. Недев съобщи, че ОПУ - София стопанисва около 1 500 км републикански пътища, чието състояние пряко касае най-малко 2 млн. граждани и е най-голямото областно пътно управление в страната.

Той разясни и критериите, по които Областните пътни управления изготвят предложенията си за включване на обекти в Ремонтната програма на НАПИ.

На първо място отчитаме трафика, натоварването, реалното експлоатационно състояние, аварийност и други фактори и на тази база избираме кои обекти следва приоритетно да влязат в годишните ни ремонтни програми, обясни още директорът на Областното пътно управление в София.