Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) е разработила нов инструмент за насърчаване на енергийната ефективност. Става въпрос за т.нар. "бели сертификати", които вече работят в 17 страни от Европейския съюз. Това обявиха на специална пресконференция изпълнителният директор на ведомството Ивайло Алексиев и директорът на Главна дирекция „Координация и управление на енергийната ефективност и възобновяеми източници на енергия" Красимир Найденов.

„Белите сертификати" са ценни книги, които удостоверяват спестено количество енергия. Найденов обясни, че те са разработени, за да се търгуват на Българската фондова борса. Ако у нас бъде създадена и енергийна такава, те ще могат да намерят място и на нея.

Продуктът е предназначен за всички участници в енергийната верига, но най-вече за търговците на електроенергия и големите предприятия.

Първоначално обследване на сградите и съоръженията в тях и доколко те са енергоемки и ефективни включва механизмът за реализиране на енергийна икономия. След това предприятията или големите многофамилни кооперации (жилищни блокове и т.н) извършват съответни мерки - саниране, използване на енергоспестяващи уреди и осветление, по-модерно оборудване.

След извършването на тези мерки, фирми в областта на енергийната ефективност, които са регистрирани в АУЕР, отиват и установяват направените икономии. Това става чрез т. нар. одит за енергийна ефективност. За икономиите се издава бял сертификат. Той може да се търгува към индустриални производители или търговци на топлинна, електрическа енергия или природен газ, които не са постигнали съответната енергийна ефективност.

Красимир Найденов обясни, че зад един бял сертификат стои икономия на 1 тон нефтен еквивалент. От около 300 лева се очаква да започне цената на въпросните сертификати.

На пазара за бели сертификати могат да участват също и търговците на електроенергия. Нужно ще е те да убеждават клиентите си да реализират мерки за енергийна ефективност.

От другата година се очаква всички потребители да са клиенти на търговците на ток. Ако клиентите не реализират икономии на електроенергия или топлинна енергия или природен газ, то търговците ще трябва да отговарят за това пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Доставчикът на енергия ще търпи финансови санкции, ако клиентите му не постигнат целите за енергоефективност. Не се изключва възможността тези санкции да бъдат пренесени и към сметките на потребителите на дадения търговец. Това би означавало, че ако клиентите на даден търговец не са особено енергоефективни, ще трябва да заплащат и по-висока цена за електроенергията, която употребяват.

Това е момент, който предстои да бъде разгледан в бъдеще, както от Народното събрание, така и от КЕВР, обясни Найденов.

Експертът от АУЕР посочи, че белите сертификати насърчават пестенето на енергия. От там пък това водело до по-малко средства, които домакинстващата ще плащат. Именно заради това той ги защити и уточни, че всичко това ще доведе до повишаване на благосъстоянието на хората и повече налични средства за други нужди.