Добър или лош, по време на моето управление, за две години и половина, зърнопроизводителите са усвоили 1,5 млрд. лв. за своите трактори, а по време на тройната коалиция сумата е била 1 млн. лв.

Това каза на пресконференция министърът на земеделието Мирослав Найденов, след среща с асоциации, които са част от стачния комитет.

Найденов посочи, че националната асоциация на зърнопроизводителите, която е инициатор на протестните действия единствени не са се явили на срещата, като на няколко пъти са променяли часа й.

„Вчера те поискаха да се срещнем в 9.00 часа сутринта, после казаха, че им е твърде рано и поискаха да се срещнем в 11. 00 часа, а последният вариант беше 14.00 часа, но в последния момент те се отказаха и не дойдоха, каза Найденов.
Министърът посочи, че няма предложение и няма и да има към националната асоциация на зърнопроизводителите, защото те са заложили този дневен ред и той няма какво ново да им предложи.

Найденов коментира, че това са финансовите възможности на бюджет 2012, който предстои да бъде приет след два дена и с него не разполагат само зърнопроизводителите, а целият български народ.

Земеделският министър дори посочи, че 50 % от парите, с които са купени тракторите, които в момента протестират, са дадени от българските граждани.

По време на провеждането на пресконференцията се получи и нотификацията от ЕК, която е за намаляване на акциза на земеделските производителите при използването на гориво за земеделски нужди.
Сумата по нотификацията е за 70 млн. лв., обясни Найденов.

Той коментира, че вчера е видял по телевизията как социалната министърка на Италия се е разплакала и заяви, че ако сега се поддаде на натиск, в България няма да плачат само един министър, а много хора.

Найденов коментира и подаръка от жълти галоши, който му направиха зърнопроизводителите с цел с тях да си ходи.
Министърът заяви, че като практикуващ ветеринарен лекар е обувал цървули, галоши и ботуши, докато има зърнопроизводителите, които не са стъпвали на нивите си, а сега от някое топло място гледат сеир.
Аз бих обул галоши, но едва ли те ще го направят, защото в разговори с мене те са се определяли като предприемачи, каза още Найденов.

Той оцени изминалата година в сектор земеделие за успешна, като даде пример със създаването на Агенцията по храните и въвеждането на стандарти за доста хранителни продукти.