Емакспрес

Ще сезирам комисаря по земеделие в Европейската комисия за пропуск в регламента за даване на субсидии за единица площ, от който се възползват недобросъвестни арендатори и засягат интересите на действителните зърнопроизводители. Това заяви във Враца министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БиТиВи.

Той пристигна за извънредна среща с членове на Врачанския съюз на зърнопроизводителите заедно с председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Повод за срещата е недоволството на местни арендатори, които не са получили субсидии за площ обработвана земя. Причината е, че техните площи са препокрити от арендуващата фирма "Мега груп" със собственик бизнесмена Пламен Ценов.

Министър Найденов припомни, че на въпросната фирма, респективно на Ценов преди месеци е наложена глоба в размер на 713 000 лева заради установени нередности при кандидатстване и получаването на субсидии за площ след проверка на инспектората към Държавен фонд "Земеделие".

Той добави, че случаят е предаден на прокуратура, но разследването не е напреднало, което позволявало на бизнесмена да продължава да извършва нарушения.

Мирослав Найденов призна, че от действията на фирмата са засегнати 22 зърнопроизводители от цяла Северозападна България. Обект на измамата са 33 000 декара обработваема земя, уточни той.

Тъй като тези площи са "очертани" от Ценов като арендувани от него, макар и да не ги обработва, действителните арендатори няма да получат субсидии заради строгия европейски регламент.

Според регламента, такива случаи се предават на прокуратурата, а средства могат да се изплатят едва след като тя се произнесе с решение кой е истинският бенефициент, обясни министър Найденов.