Земеделският министър Мирослав Найденов запазва поста си. До края на деня ще бъдат преведени всички плащания към зърнопроизводителите, съобщи самият той на пресконференция в МЗХ.

Припомняме, той имаше срок до 30 април да преведе всички плащания към зърнопроизводителите, иначе премиерът Бойко Борисов щеше да го отстрани от поста. Остава да бъдат изплатени плащанията към производителите, на които са наложени санкции, но и с тях министърът заяви, че се е разбрал.

Тютюнопроизводителите отмениха предвидената за утре стачка, тъй като и те са постигнали разбирателство с министър Найденов. Той обяви, че за тях са осигурени 70 млн. лв за 2011г. Днес земеделското ведомство и тютюнопроизводителите подписаха окончателното споразумение за превеждане на парите.

Тютюнопроизводителите са представили стратегията, която са изготвили за развитие на поминъка в България.
В знак на благодарност към министър Найденов те заявиха, че ако някой сектор организира протест срещу него, те ще организира контрапротест в защита на Найденов.

От днес следобед започва изплащането на субсидиите на 20 000 бенефициенти, които трябва да получат земеделските си субсидии за 2009 -та година, като срокът за това е 30 април, потвърди пред журналисти Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните.

Тя посочи, че забавянето в изплащането на парите на тези бенефициенти е поради това, че е липсвала актуална информация за размера на обработваните от тях площи. По думите й не е важна общата сума, която ще бъде изплатена на тези земеделци, защото тя е различна за всеки отделен човек.

Причината за забавянето за изплащането на субсидиите се дължи и на това, че е било необходимо на място да отиде служител от МЗХ и с помощта на джи пи ес устройства да получи актуална информация за размера на обработваните земи.

Причината за спрените субсидии на някои земеделци е, че те са имали снимка на обработваната земя само от 2006 година. Поради това ние предприехме обновяване на ортофотокартата, защото тя е от решаващо значение за получаването на субсидиите, а за период 2006-2009-та година не е правено нищо по нея, заяви Боянова.

По думите й до края на годината трябва да имаме изцяло актуализирана ортофотокарта, като за тази година са останали 40 % за обновление. Липсата на актуална ортофотокарта е и основата причина за налагане на санкции на страната ни от Европейската комисия. По регламент трябва всяка година 20 % от нея да се подновява, а в България това не е правено цели 3 години, каза още Боянова.