С 24 процента да поскъпне природният газ от 1 юли.

Това е окончателното искане на държавния доставчик „Булгаргаз" в предложение до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, в понеделник директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов поиска по-малко увеличение в цената на синьото гориво - 23%, но на пресконференцията обясни, че това е минималното поскъпване.

Тъй като предишното тримесечие Министерство на икономиката нареди на "Булгаргаз" да продава по-евтино от утвърденото от държавния регулатор цени, реалният скок на газа би трябвало да е с 29%, твърдят от „Булгаргаз".

Ако ДКЕВР приеме искане на доставчика следващите три месеца 1000 куб. метра от синьото гориво ще се продава за 566 лв. без ДДС.

Председателят на регулатора Ангел Семерджиев също обяви, че газът най-вероятно ще скочи с поне 20 процента.

Според прогнозите на Семерджиев повишението ще се отрази и на цената на топлата вода и парното в страната, която ще се повиши с около 15 на сто.

Новите цени на топлоенергията и природния газ за третото тримесечие на годината ще бъдат обсъдени утре в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като окончателното решение трябва да бъде взето най-късно в края на този месец.