Въпреки че вчера земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че се предвижда да бъде направена промяна в стандарта за качество „Стара планина", изменения няма да има.

В стандарта няма да се допуска наличие на соя.

До това решение е стигнал Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта.
В тях участват експерти от НВМС, Асоциацията на месопреработвателите в България, представители на научните среди и водещи технолози по месопреработка.

По-рано днес стана ясно, че няма да бъдат налагани глоби на фирмите, в чиито продукти бяха открити следи от соя

Решено е още съдържанието на соя да се изследва по акредитирания метод ELISA Скрийнинг на референтната лаборатория в Германия. С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1%. Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти.

Асоциацията на месопреработвателите в България се противопостави на изразеното от животновъдите желание да се въведе изискване да се използва само българска суровина за продукти, произвеждани по стандарта "Стара планина".

Очаква се решенията на Експертния съвет и работната група да влязат в сила през следващата седмица.

Припомняме, дебатите за възможността в стандарта „Стара планина" да се допуска наличието на соя започнаха след скандала с четирите положителни проби, открити в продукти на наши фирми.
След експертизата, извършена в Германия, стана ясно, че наличието на соя е било около 0.1 процента, което е много под санитарния минимум и е напълно безвредно за човек.
Като пример производителите изтъкваха, че разрешеният минимум в Германия е 0.25 процента.