Говоритялт на БСП и бивш директор на "Булгартабак" Корнелия Нинова твърди, че е нужно да се иска разрешение от Европейската комисия, за да се изплатят премиите на тютютнопроизводителите

По думите й, още в договора за присъединяване на България е предвидено, че тютюнопроизводителите могат да получат субсидия от държавния бюджет за реколта 2009.

Говорителят на БСП заяви още, че премиерът Бойко Борисов и министър Мирослав Найденов са излъгали тютюнопроизводителите.
Господин Борисов, не правете тази глупост. Не излагайте България през Европа!", призова Корнелия Нинова и посочи, че те лъжат, за да скрият политическата и управленската си немощ.

Според Нинова 160-те милиона лева за субсидии за производителите на тютюн не могат да бъдат отпуснати през април, както е обещал министър Найденов, тъй като не са включени в бюджета за следващата година.
Няма как да се изплатят тези пари, освен при актуализация на бюджета. А това не се предвижда да стане през юли месец", обясни Нинова.

"Булгартабак" не може да финансира тютюнопроизводитеите, тъй като е с над 51% държавно участие, а това би било недопустима държавна помощ.
Също според Нинова прехвърлянето на холдинга от Министерство на икономиката към Министерство на земеделието и храните само ще забави приватизацията му.

Междувременно министър Мирослав Найденов излезе с обръщение - отговор на обвиненията на Корнелия Нинова.

От своя страна Найденов отправя обвинения към предишното правителство, че не е предупредило навреме тютюнопроизводителите, че нямат право на премии по регламентите на Европейския съюз.

Освен това според Мирослав Найденов както самата Нинова, така и предишното правителството, не са предложили варианти за алтернативна заетост на тютюнопроизводителите, както и такива за решаването на проблемите им в перспектива.

Премията за произведен и изкупен качествен тютюн, която се предоставя на тютюнопроизводителите по Закона за тютюна и тютюневите изделия е вид съществуващата държавна помощ, която е съобщена на ЕК по реда на анекс от Акта за присъединяването на България.
Като такава тя се ползва от специален преходен период от 3 години до 2009 г., в които може да се предоставя по съществуващия преди присъединяването ред и в рамките на съществуващия към този момент бюджет, обяснява министър Найденов.

Помощта е обявена с годишен бюджет от максимум 116 млн. лева, който важи за бюджетна, а не за реколтна година. По съществуващата преди присъединяването схема на практика с един годишен бюджет се плащат премии за предходната година за три сорта тютюн и премии за реколта за текущата година за един сорт тютюн.

Премиите за първата група се изплащат през пролетта (април-май), а премиите за втората група в края на годината (декември). Тези срокове са заложени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и те са били такива както преди присъединяването, така и през три годишния преходен период до тази година включително.

Средствата за последната разрешена бюджетна година 2009 в почти пълен размер бяха изплатени още през април-май тази година. С това бюджета за 2009 г. беше реално изчерпан.
Въз основа на съществуващата държавна помощ не е възможно да се изплатят премии за реколтна година 2009 с бюджет 2010. Този вид държавни помощи, които са заверени национални помощи към датата на присъединяването към ЕС, се различават от държавните помощи, които са минали процедура на одобрение от Европейската комисия.

Затова те се тълкуват ограничително и тяхното изменение на практика не е възможно, продължава обяснението Мирослав Найденов.

Изменение на такава съществуваща държавна помощ би означавало нотификация пред ЕК на нова държавна помощ при пълно съобразяване с правилата на ЕС. Това рестриктивно тълкуване беше потвърждавано многократно от ЕК, като дори и в деня на протеста на тютюнопроизводителите от Генерална дирекция „Земеделие" потвърдиха това.

Като се има предвид това, за да бъде законосъобразно премирането на тютюнопроизводителите през 2010 г. за реколта 2009 е необходимо разрешение на Европейския съюз, тъй като премията на тютюнопроизводителите може да се даде само под формата на държавна помощ.

Предвид извънредния характер на това искане по-удачно е да се потърси одобрение на Съвета на министрите на ЕС по земеделие. Българската страна ще проведе консултации по този въпрос с Европейската комисия.

Алтернатива на държавната помощ са националните доплащания, които обаче също минават през предварително одобрение на ЕК и могат реално да се изплатят едва през есента, което не е удовлетворително за тютюнопроизводителите, особено на фона на сегашната финансова криза и застрашава новия сеитбен сезон през пролетта.