Незаконно производство на храни в село Елов дол, област София установиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и полицията, съобщиха от БАБХ.

Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения, без мерки за биосигурност и в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), посочват от БАБХ.

Ще бъдат унищожени 780 кг месо, месни разфасовки, субпродукти, сурови и сурово-сушени колбаси, 50 буркана стерилизирано месо, 90 месни консерви, 15 канти и 47 буркана със свинска мас.

Полицаи и служители на БАБХ са реагирали на сигнал. Според тяхната проверка обектът не е регистриран по Закона за храните и няма право на производствена и търговска дейност.

Установено е нерегламентирано клане на пилета бройлери и свине, транжиране на добитото месо и последваща преработка на пилешко, свинско и заешко месо.

Собственикът на обекта е предлагал стоката си в интернет сайт като биологично произведени продукти, за клиенти след предварителна заявка. За това от БАБХ официално ще уведомят ГДБОП.

Използвани са освен собствени етикети като земеделски производител, също и такива на друго предприятие, което е нарушение на законодателството в сектора на храните.

Има нарушения и на здравеопазването на животните. Открити са на място 350 кокошки носачки, 500 птици бройлери, 26 свине и 14 коне и един кошер с пчели. Стопанинът е отглеждал брой животни над капацитета на обектите, за които има регистрация, закупувал е прасета и коне без задължителните ветеринарномедицински свидетелства за придвижване. Животните са били без идентификационни марки, няма сключен договор с ветеринарен лекар, в свиневъдните обекти липсват мерки за биосигурност.

Издадени са два акта за административно нарушение и Разпореждане за унищожаване на намерените суровини и храни. Животните в обекта са под възбрана и са взети кръвни проби за изследване за Африканска чума по свинете.