Трябва да се реформираме и модернизираме, ако искаме да поддържаме висок темп на икономически растеж.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев по време на обсъждане на проектопрограмата за по-добро регулиране 2008-2009 г, цитиран от правителствената информационна служба.

Премиерът представи основните й приоритети:

  • премахване и облекчаване на административните режими
  • създаване и укрепване на институционалната структура за прилагането и контрола на политиката за по-добро регулиране
  • активизиране на диалога със заинтересованите страни
  • усъвършенстване на регулирането на общинско ниво и укрепване на капацитета за провеждане на добри регулаторни политики.

В публичното обсъждане на документа участваха министрите на икономиката и енергетиката Петър Димитров и на държавната администрация и административната реформа Николай Василев,представители на бизнес организациите, на Националното сдружение на общините, на неправителствения сектор.

В проектодокумента са заложени мерки, свързани с отстраняване на административните пречки и подобряване на административното регулиране върху стопанската дейност в сътрудничество с бизнеса.

Друг важен аспект е засилване на прозрачността при разработването на политики и включването на заинтересованите страни в този процес.

Премиерът Сергей Станишев съобщи, че в Министерския съвет е разработен портал за обществени консултации - www.strategy.bg, който ще стартира до края на седмицата.

По време на дискусията министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че регулаторните режими са общо 1935. От тях лицензионните са 113, регистрационните - 613, разрешителните - 1012, а съгласувателните - 197.

По предложение на бизнес организациите ще бъдат премахнати и облекчени редица административни режими. Голяма част от тях ще преминат към неправителствения сектор.

Чрез диалог със стопанските структури стигнахме до извода 21 лицензионни и регулаторни режима да бъдат облекчени или да бъдат премахнати.

Всеки режим, който докажем, че е ненужен, а той е преди всичко източник на корупционна практика, аз съм готов да го премахнем или да го облекчим, така че да няма нито поводи за корупция, нито пък за задържане, подчерта министър Димитров.

Предвижда се отпадане на лицензионния режим за оценители на различни видове активи, подлежащи на приватизация, за операторите на летищна наземна дейност, за търговията на дребно с ветеринарномедицински продукти.

Очаква се да бъдат премахнати 9 лицензионни режима, които са на централната власт, и един на местната. Ще отпаднат и 9 регистрационни режима на централната и 2 на местната власт.

Министър Димитров, заяви, позовавайки се на проучване на агенция "Алфа рисърч", че основна пречка за бизнеса не е лицензионната и регулаторната рамка, а нелоялната конкуренция.

В изследването регулаторните режими са посочени на трето място от 21 на сто от анкетираните. 22,6% от предприемачите се оплакват от забавяне на регистрация и лицензиране.

За 19% проблем е лошото административно обслужване, прекалено дългите срокове, предвидени в закона, липсата на информация за исканията при подаване на документите - 16%, високите такси - 16 на сто, некомпетентност на служителите - 14% и т. н.