След като няколко поредни месеца инфлацията у нас беше отрицателна, през септември тази тенденция се промени - инфлацията от отрицателна стана 0.0%, съобщават от НСИ.

Причината за промяната на потребителския индекс е в увеличението на цените на хранителните продукти. Намаление е отчетено обаче в цените на транспортните услуги.

Може да се каже, че потреблението се е свило, тъй като инфлацията от началото на годината е минус 0.1%, а годишната инфлация за септември 2009 г. спрямо септември 2008 г. е 0.2%.

Цените, на които пазаруваме днес са по-високи с 5.0% спрямо цените, по които сме плащали през 2007 година, пише Money.bg.

На месечна база е отчетено най-голямо увеличение в цената за образование - 5.2%, а хранителните продукти са поскъпнали с нови 0.5%.

Заради сезона и покрай началото на новата учебна година са поскъпнали и цените за облекло и обувки - с 0.9%.
Сумите за здравеопазване също са увеличени и от септември са с 0.6% по-високи.

Най-голямо намаление е отчетено в цените за транспорт - 1.2% и свободно време и развлечение - 4.6%.
В групите на нехранителните стоки и услугите през септември най-голямо намаление е отчетено при горивата с 2.7 % и туристическите услуги с 18.9%.
С най-голямо увеличение са цените за облекло - с 1.5%, наеми за жилища - с 0.4% и др.

През месеца са увеличени и цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0.7% и цените на лекарските услуги - с 0.1%, а са намалени цените на стоматологичните услуги - с 0.1%.