Няма орязване на еврофондове, които касаят България. Това увери зам.-председателят на Европейската комисия с ресор „Бюджет и човешки ресурси” Кристалина Георгиева пред българския бизнес на дискусията „Да! На българската икономика”.

Тя разказа на представители на бизнеса някои от основните аспекти в бюджета на Европа за следващата година, които според нея дават възможност за стабилност и растеж на отделните държави.
Няма риск и за отлагане на плащанията, дължими за 2016 г.”, успокои още Кристалина Георгиева.
Припомняме, появиха се притеснения, че заради парите за бежанската криза, отделяни от ЕС, могат да пострадат някои от оперативните програми.

Вицепрезидентът на ЕК се похвали, че за догодина ще има около 70 млрд. евро за икономическо възстановяване, развитие и растеж и България също ще получи това, от което има нужда.
„Имаме политическа стабилност в България”, се похвали Георгиева и изтъкна, че правителството ни работи на принципа „помогни си сам, за да ти помогне и Брюксел”.

„От 1-ви януари насам тази година България е втора страна по усвояване на европейски средства. Ако някой ми го беше казал, че ще се случи, щях да кажа „сън в лятна нощ”, изтъкна още вицепрезидентът на ЕК.

Тя е убедена, че страната ни трябва да продължи да използва еврофондовете. „2016-а е много важна, за да се заявим като хора, които могат да натискат педала на газта и в ранните години на програмния период”, коментира Георгиева.

Георгиева предупреди бизнеса обаче, че Европа вече ще гледа по-внимателно не само какво е усвояването, но и както е качеството на проектите, които се финансират с европейски пари.

С поглед към случващото се в Европа и света вицепрезидентът на ЕК призна, че има ерозия на доверието в ЕС и е тревожно, че има нова разделителна линия между страните на базата на „стари и нови страни”.

„Светът влиза от криза в криза. Европа до сега показва, че когато ножът опре до кокала, намираме решение. Ние сме 507 млн. души, 20% от световната икономика, имаме финансовите и човешките ресурси да се справим. Трябва да имаме воля да го направим”, заключи Георгиева.

Предстоящата 2016-а година да е интензивна по отношение на усвояването на еврофондовете от България. Такава задача си е поставило правителството, а вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев я определи като „най-голяма” пред българския бизнес на дискусия „ Да! На българската икономиката”.

Дончев си пожела и през следващата година страната ни да усвоява толкова европейски пари, колкото и тази година. Вицепремиерът си спомни, че преди година, когато са го попитали какво е най-тежкото предизвикателство пред правителството, той е отговарял „стабилността да бъде заедно с реформите”.

Днес обаче това ми се струва възможно, което означава, че сме се справили”, се похвали Томислав Дончев.

„Каква ще бъде 2016 година? Надяваме се да бъде по-добра от 2015 година. Надявам се всички да можем да плуваме добре в морето от възможности", изтъкна още той.

Като друга задача той посочи увеличаването на вътрешното потребление.
Дончев обърна внимание и на това, че у нас много голяма част от секторите работят под потенциала, който имат, и заради това трябва да се търсят нови пазари.