Необходими са промени по цялата верига на производството на хляб, включително и в зърнопроизводството, защото сега то е насочено към отглеждането на евтина, нискокачествена пшеница .

Това е мнението на Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите по повод подготвяните стандарти за хляба.

Тази година хлебното жито, такова каквото е по стария български стандарт, практически няма.

Имало е изискване за пшеницата, която се използва за хляб, да бъде с 26-28 глутен. Тя  в момента е с 15-16. По думите на Попов за това влияят основно природните условия са такива.

"Протеинът, влажност и т.н., всички тези неща, които трябваше да отговарят по старото БДС за производство на брашна за хляб, в тази реколта отсъстват", посочва още производителят.

За да се случат реално въведени на практика, трябва да се изчака, ако се разчита на българска пшеница. Трябва да се изчака минимум следващата реколта или да се внесе от българските мелници пшеница от чужбина.

Припомняме, тази година в някои области жътвата се забави заради времето, а необичайните за сезона дъждове намалиха качеството на пшеницата.

Според Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите разговорът за стандартите се обезсмисля и при съществуването на над 65 на сто сив сектор в бранша.