Необходими са промени по цялата верига на производството на хляб, включително и в зърнопроизводството, защото сега то е насочено към отглеждането на евтина, нискокачествена пшеница .
Това е мнението на Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите по повод подготвяните стандарти за хляба.
Тази година хлебното жито, такова каквото е по стария български стандарт, практически няма.
Имало е изискване за пшеницата, която се използва за хляб, да бъде с 26-28 глутен. Тя в момента е с 15-16. По думите на Попов за това влияят основно природните условия са такива.
"Протеинът, влажност и т.н., всички тези неща, които трябваше да отговарят по старото БДС за производство на брашна за хляб, в тази реколта отсъстват", посочва още производителят.
За да се случат реално въведени на практика, трябва да се изчака, ако се разчита на българска пшеница. Трябва да се изчака минимум следващата реколта или да се внесе от българските мелници пшеница от чужбина.
Припомняме, тази година в някои области жътвата се забави заради времето, а необичайните за сезона дъждове намалиха качеството на пшеницата.
Според Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите разговорът за стандартите се обезсмисля и при съществуването на над 65 на сто сив сектор в бранша.
buddy
на 27.07.2010 в 01:38:11 #9Айде стига с тоз хляб, че на народа холестеролът му се качи в космоса!... После мрем като мухи от сърдечни удари и инсулти. А колко се разхождат безгрижни с диабет - не ми се мисли. Наблягайте на бирата - поне тя е качествена в България!
Буровист
на 22.07.2010 в 19:29:02 #8България никога не е имала пшеница с глутен повече от 22. Всеки може да погледне някой учебник по стокознание на хранителните стоки. Тези приказки на Георги Попов са с цел да се свали цената на пшеницата. В България пазарът на зърнени култури винаги е бил нагласен като цени от негласни картели. Та за тази кампания това е оправданието !
Всяка година има причина. През 2010 причината е ниския глутен 
Мирю
на 22.07.2010 в 11:49:05 #7Хлебарките ще коригират качеството с много Е-та, оцветители, консерванти и всякакви други "подобрители"
Да ядат суй хляб. Отдавна не се бяха оплаквали. Искат помощи, а качеството на хляба, както всякакви други храни е под всякаква критика.
Uau
на 22.07.2010 в 08:07:09 #6Царевицата си е супер и точно по това време на сезона ми уголемява пениса
bat monio
на 21.07.2010 в 20:33:54 #5ИЗНОС НА ЕФТИНА РАБОТНА РЪКА..........
bat monio
на 21.07.2010 в 20:29:39 #4ВНОС НА П6ЕНИЦА! ВНОС НА ДОМАТИ! ВНОС НА СИРЕНЕ И КА6КАВАЛ! О4АКВА СЕ И ВНОС НА ПИТЕЙНА ВОДА И ВЪЗДУХ
Наглия
на 21.07.2010 в 14:48:31 #3мислех си, че Десислава Танева , след като изкупи земята на 80% от народа, ще почне да произвежда готина пшеница, ама съм се заблуждавал.

chav
на 21.07.2010 в 14:29:38 #2няма и качествени хора, за качествена държава
Meteora
на 21.07.2010 в 14:28:06 #1Ако това е истина, ще се изкъртим от продажби на глутен! Но, все пак има известна доза "но"! Нормално е хлебопроизводителите да пускат "фишеци", за да "пробият" цената на зърнопроизводителите!