Малко преди 16:30 часа земеделският министър излезе пред министерството, за да разговаря с протестиращите животновъди.

Той им обясни, че в 17:54 часа на 28 октомври е пристигнала нотификацията от ЕК, с която се разрешават плащанията на държавни субсидии или на глава добитък или на литър мляко.

Ако се плаща на глава добитък, максималната сума, която могат да получат животновъдите е 70 Евро.

След предварителни изчисления от министерството са установили, че ако се изплаща субсидията според млечните квоти, фермерите могат да получават до 85 Евро.

По този начин фермерите ще могат да получат дългоочакваната субсидия в размер на общо 60 млн. евро.
44 млн. ще бъдат разпределени  като субсидия за собствениците на крави, а 16 млн. лв. за производителите на овцепродукти.

Най-късно до 15 декември всички животновъди ще са получили своята субсидия.

Земеделският министър Валери Цветанов обаче не успя да осъществи реален диалог със събралото се мнозинство от фермери и се прибра в кабинета си, без да отговори на всичките им въпроси.

Към 17 часа голяма част от протестиращите все още са пред Министерството на земеделието и храните, но постепенно започват да се разпръскват.

Министър Валери Цветанов първоначално отказа да преговаря директно с всички протестиращи.
Той отправи писмена молба за разговори към тях, в която се уточняваше че, той ще преговаря само с 10 техни представители.

Фермерите обаче отхвърлиха молбата на земеделският министър и демонстративно се отправиха към пресечката на „Позитано" и „Христо Ботев".

Минути по-късно земеделският министър извика в Министерството представителите на медиите, пред които обясни в подробности решението на ЕК за отпускането на държавна помощ от 60 млн. лв.