Цената на природния газ няма да се променя през четвъртото тримесечие и ще остане на нивото от 630 лв. без ДДС за 1000 куб. м.

Това заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов, след общественото обсъждане на цените, провело се в ДКЕВР. Очаква се регулаторът да вземе своето окончателно решение на 27 септември.
Пред членовете на Комисията, Гогов обясни, че в момента доставките на газ са гарантирани за зимния сезон, както и че в хранилището в Чирен има 370 млн. куб. м синьо гориво. Очаква се потреблението на природен газ за периода 1 октомври - 31 декември да е около 780 млн. куб. метра.

По думите на изпълнителния директор на Булгаргаз от 1 януари 2014 г цените на газа няма да се променят, освен при сериозни форсмажорни обстоятелства. Възможно е дори от началото на новата година да има и намаление в цената на синьото гориво.
В тази връзка членовете на ДКЕВР изразиха мнение, че се очаква и цените на топлинната енергия през следващите две тримесечия да останат без съществени изменения.
Гогов посочи, че в момента топлофикациите дължат на обществения доставчик около 121 млн. лв., като само задълженията на Топлофикация София са над 50 млн. лв. Шефът на Булгаргаз каза, че е възможно някои от дружествата да бъдат дадени на съд, ако не започнат да се разплащат за получените доставки.

Гогов коментира и сключеното търговско споразумение с акционерите на газовото находището в Каспийско море Шах Дениз 2. Той обясни, че то включва и формула за определяне цената на природния газ от 2019 г., която е сходна с тази, по която получаваме в момента доставки от Газпром. Гогов посочи, че цената на азерския газ, който се явява и като застрахова при прекъсване на доставките от Русия, няма да е по-висока от тази на Газпром.

Припомняме, че минатата седмица стана ясно, че Булгаргаз е сключила търговски договор за доставка на природен газ от находището Шах Дениз 2 в размер на 1 млрд. куб. м годишно. Договорът с консорциума от компании, които ще оперират находището в Каспийско море, е за 25 години.

Гогов благодари за последователната работа по този въпрос на ръководствата на Булгаргаз, Българския енергиен холдинг и на енергийните министри от 2005 г. насам. По думите му още от тогава се е знаело, че страната ни ще може да доставя газ от Каспийския басейн.

На въпрос на Money.bg председателят на енергийния регулатор Анжела Тонева заяви, че комисията е съгласна с одитния доклад на Сметната плата, който излезе в края на миналата седмица. Припомняме, че основните изводи в документа на държавния одит бяха, че независимостта на регулатора е под въпрос и че комисията не прави необходимите усилия, за да се либерализира пазарът на електрическа енергия.
Тонева посочи, че в Закона за енергетиката трябва да бъдат включени допълнително текстове определящи, какво точно означава независимост и за всички нас да станат ясни принципите, които трябва да бъдат спазвани.

По отношение на либерализацията на пазара, Тонева обясни, че в последните месеци комисията е приела необходимите подзаконови нормативни актове, които имат отношение по този въпрос и че това е дало резултат предвид излизането на свободния пазар на клиентите на средно напрежение.

Тонева, допълни, че регулаторът има 1 година, за да изпълни писмените препоръки на Сметната палата.