Експерти от земеделското министерство ще се срещнат в Брюксел с представители на Дирекция „Конкуренция" на Европейската комисия по повод заменките на гори.

В същото време министърът на земеделието Мирослав Найденов ще се срещне с новия еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош.

Това ще се случи по време на заседанието на Съвета на министрите на ЕС по земеделие и рибарство, където ще се обсъждат реформите в европейската селскостопанска политика.

В хода на заседанието ще бъдат набелязани мерки за управление на пазара на селскостопански продукти след 2013 г. Министрите ще обсъдят и доклада на комисията за вариантите за етикетиране на храните и за хуманното отношение към животните.

В същото време ще се проведе техническа среща във връзка със замените на гори, в която ще участват експерти от земеделското министерство и Дирекция „Конкуренция" към Европейската комисия.
Срещата беше поискана от българското правителство, преди то да изработи стратегията си по решаване на казуса със заменките.

Целта на консултациите е да се изясни важен текст от полученото по-рано този месец писмо от Брюксел, в което се казва, че, ако България докаже, че замените са допустима държавна помощ, би могла да иска разрешение тя да бъде призната от ЕК със задна дата.
В противен случай страната ни ще трябва да възстанови сумата за неправомерно предоставена държавна помощ.